Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană anunță restabilirea unei 'prezenţe minime' a personalului său la Kabul

TOLO.news
talibani

Uniunea Europeană a anunţat joi restabilirea unei "prezenţe minime" a personalului său la Kabul pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar în Afganistan, ţară devastată de război care a fost recucerită vara trecută de talibani, notează AFP.

"Prezenţa noastră minimă la Kabul nu trebuie în niciun caz privită ca o recunoaştere" a regimului aflat la putere, a scris într-un comunicat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell. "Acest lucru le-a fost clarificat autorităţilor" regimului taliban, a adăugat el.

Mai devreme, Ministerul afgan de Externe evocase, printr-un mesaj pe Twitter al unui purtător de cuvânt, redeschiderea unei "ambasade" a UE, cu "o prezenţă permanentă la Kabul" pentru prima dată în cinci luni.

Un diplomat european, contactat de AFP în capitala afgană, a nuanţat vorbind despre o prezenţă diplomatică care a luat numele de Delegaţia Uniunii Europene, instalată de la începutul săptămânii.

Potrivit lui Peter Stano, "UE a început să restabilească o prezenţă minimă a personalului internaţional al Delegaţiei sale".

Obiectivul, a precizat el, este de "a facilita furnizarea de ajutor umanitar şi de a supraveghea situaţia umanitară".

Nicio ţară nu a recunoscut deocamdată guvernul taliban. Comunitatea internaţională aşteaptă să vadă cum intenţionează aceşti fundamentalişti islamişti să guverneze Afganistanul, după ce au încălcat pe larg drepturile omului în perioada 1996-2001 când s-au mai aflat la putere, informează Agerpres.ro.

Dacă talibanii pretind că s-au modernizat, femeile rămân în mare parte excluse de la angajările în funcţii publice, iar şcolile secundare pentru fete sunt cele mai multe închise.

Mai multe ţări, printre care Pakistanul, Rusia, China, Turcia, Emiratele Arabe Unite şi Iranul, şi-au păstrat ambasadele deschise la Kabul după victoria talibanilor de la mijlocul lunii august, fără a recunoaşte, însă, guvernul lor.

Diplomaţiile occidentale au început să-şi evacueze personalul din prima jumătate a anului 2021, când trupele americane au demarat operaţiunile lor de retragere definitivă din Afganistan. O retragere care s-a încheiat la sfârşitul lunii august cu evacuarea haotică a 120.000 de persoane după cucerirea fulgerătoare a ţării de către talibani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.