Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană anunță un declin semnificativ al combustibililor fosili

vagoane carbune

Proporţia de energie electrică produsă din combustibili fosili a scăzut la 33% în Uniunea Europeană în prima jumătate a anului, cel mai scăzut nivel de până acum, potrivit unui raport publicat miercuri de think tank-ul dedicat climei şi energiei Ember, transmite AFP, citat de Agerpres.

Între lunile ianuarie şi iunie,"combustibilii fosili au generat 410 TWh în UE, adică cea mai mică pondere (33%) înregistrată vreodată în mixul de energie electrică", precizează Ember în raportul său, faţă de aproape 36% totalitatea surselor regenerabile, dintre care aproximativ 27% energie solară şi eoliană, conform datelor furnizate de Ember.

"Declinul combustibililor fosili este un semn al vremurilor. Cărbunele şi gazul sunt prea scumpe, prea riscante, iar UE le elimină treptat", a declarat analistul Ember Matt Ewen.

Cererea de energie electrică a scăzut semnificativ pe continent, în gospodării şi fabrici, iar centralele pe cărbune şi gaz au fost încetinite, reducându-şi ponderea în producţia totală.

Producţia de energie electrică fosilă în centralele pe cărbune sau pe gaz a scăzut cu 17% între ianuarie şi iunie faţă de prima jumătate a anului 2022, precizează raportul. Cinci ţări membre UE au înregistrat chiar o scădere de peste 30% (Portugalia, Austria, Bulgaria, Estonia, Finlanda).

Producţia de energie electrică din cărbune a scăzut cu 23%, reprezentând pentru prima dată mai puţin de 10% din mixul de energie electrică la nivel european în luna mai. Cea din gaze a scăzut cu 13%.

Autorii raportului avertizează asupra necesităţii de a creşte "masiv" utilizarea surselor regenerabile, în special solare şi eoliene "pentru a sprijini o economie rezilientă în toată Europa" şi pentru a compensa în mod durabil scăderea producţiei de energie electrică din combustibili fosili.

Ca volum, producţia din surse regenerabile nu este suficientă în prezent pentru a compensa scăderea energiei electrice produse din combustibili fosili, care s-a ridicat la 86 TWh, în timp ce sursele regenerabile au crescut în acelaşi timp doar cu puţin sub 40 TWh. Energia solară a crescut cu 13% (+13 TWh) pe parcursul semestrului, comparativ cu primele şase luni din 2022, iar energia eoliană cu 4,8% (+10 TWh). Hidroenergia a crescut cu 11% (+15 TWh).

Raportul aminteşte, de asemenea, că producţia de energie nucleară ar trebui să se redreseze după ce a fost afectată la începutul anului 2023 din cauza unei puternice indisponibilităţi a flotei nucleare franceze, prima din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.