Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană îşi suspendă misiunile militare de antrenament în Mali în urma loviturii de stat

BBC
Mali soldati

Uniunea Europeană şi-a suspendat misiunile militare de antrenament în Mali în urma loviturii militare de stat care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Ibrahim Boubacar Keita, au anunţat miercuri oficiali europeni.

Cele două misiuni de instrucţie pentru armata şi poliţia din Mali ca parte a efortului internaţional de stabilizare a acestei ţări şi de extindere a autorităţii statale sunt îngheţate întrucât obiectivul acestora este de a sprijini ''autorităţile naţionale legitime'' ale acestei ţări, precizează un responsabil european, potrivit agerpres.ro.

Citește și: SCENE INCREDIBILE în Germania: Un român rupt de beat, aproape dezbrăcat, a circulat pe suportul de biciclete al unui autocar

Oficialii europeni au insistat că este vorba doar despre o întrerupere temporară a acestor misiuni în Mali. Activităţi de instruire militară desfăşurate de UE vor continua în statele vecine Niger şi Burkina Fasso.

Mediatori vest-africani şi liderii juntei militare din Mali discută posibilitatea instalării unui guvern de tranziţie la Bamako, ceea ce ar permite UE să reia în cele din urmă aceste misiuni în parteneriat cu ONU.

Lovitura de stat amplifică riscul unor noi tulburări politice în această ţară, care, la fel ca celelalte din regiune, se confruntă cu ameninţări tot mai mari din partea militanţilor islamişti.

Vezi și: Mircea Negulescu rupe tăcerea despre Laura Codruța Kovesi: 'Am rămas surprins de dialogul respectiv'

Miniştrii apărării din statele UE vor aborda situaţia din Mali la reuniunea lor care se desfăşoară miercuri la Berlin.

Constituită la sfârşitul anului 2012 pentru a ajuta armata statului Mali să preia controlul după intervenţia militară franceză împotriva islamiştilor, misiunea militară a UE (EUTM Mali) are mai mult de 600 de soldaţi din 28 de state europene membre şi nemembre ale UE.

O misiune suplimentară (EUCAP Sahel Mali) a fost creată de UE în 2014, aceasta fiind alcătuită din experţi care oferă consiliere militară şi instrucţie forţelor de securitate internă din Mali, precum şi poliţiei, jandarmeriei şi Gărzii Naţionale.

În urma loviturii de stat militare, Mali a fost suspendat din Uniunea Africană (UA) şi din Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.