Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană se pregătește de un atac nuclear: se fac stocuri de medicamente și echipamente

www.twitter.com
iod pastile

Uniunea Euorpeană a înfiinţat un stoc de medicamente şi echipament destinate înfruntării unor ameninţări nucleare, bacteriologice şi chimice - în valoare de 540 milioane de euro -, într-un context de frică tot mai mare privind Războiul rus din Ucraina, relatează AFP.

Comisia Europeană (CE) a precizat că acest stoc cuprinde ”vaccinuri”, ”echiament şi medicamente” în vederea îngrijirii răniţilor în timpul unor atacuri chimice, biologice, radiologice şi nucleare, informează News.ro.

Prima etapă, precizează UE, constă în în procurarea unor ”comprimate de iodură de potasiu, care pot fi folosite în protejarea oamenilor de efectele nocive ale radiaţiilor”.

Trei milioane de comprimate de iod au fost livrate deja Ucrainei, cu ajutorul Franţei şi Spaniei, precizează CE.

”Luăm măsuri concrete pentru a pregăti mai bine Europa împotriva unor potenţiale ameninţări”, a anunţat miercuri comisarul european însărcinat cu Reacţia împotriva Crizelor, Janez Lenarcic.

Numeroşi observatori au evocat, de la începutul invazieiruse a Ucrainei, la 24 februarie, riscul unei folosiri a armamentului nuclear sau chimic în acest război rus.

Occidentul avertizează că Moscova ar putea folosi armament chimic împotriva rezistenţei feroce a ucrainenilor, care au blocat înaintarea rusă.

Confruntările armate din Ucraina alimentează totodată temeri cu privire la securitatea instalaţiilor nucleare, precum centrala avariată de la Cernobîl, în care a avut loc cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii, în 1986, dar şi centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Rusia şi-a plasat forţele nucleare în stare de alertă şi a ameninţat Occidentul să nu intervină militar în ajutorul Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.