Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană: utilizarea de gaze naturale lichefiate și producția de energie eoliană sunt în declin

eu.boell.org
ue energie eoliana

Nivelul intrărilor de GNL în Europa de la începutul lunii februarie este cel mai scăzut din noiembrie anul trecut. Europa dispune de rezerve mari de gaze neutilizate în depozitele subterane din cauza reducerii cererii industriale, deși există semnale persistente din partea Chinei în ceea ce privește restabilirea activității comerciale în urma Anului Nou lunar și ridicarea restricțiilor anti-Covid, scrie interfax.com.

TRANZITUL UCRAINEAN

Operatorul sistemului de transport de gaze din Ucraina, sau GTSOU, a acceptat astăzi o rezervare din partea Gazprom pentru a transporta 30,8 milioane de metri cubi de gaze prin țară, la fel ca în ziua precedentă, arată datele GTSOU.

Capacitatea a fost solicitată doar prin unul dintre cele două puncte de intrare în sistemul de transport al gazelor din Ucraina, stația de măsurare Sudzha. Nu a fost acceptată o cerere prin stația de măsurare Sokhranovka.

"Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzitul pe teritoriul Ucrainei la volumul confirmat de partea ucraineană prin stația de măsurare Sudzha la 30,8 mcm la 8 februarie, fiind refuzată rezervarea prin stația de măsurare Sokhranovka", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kupriyanov.

GTSOU a declarat forță majoră în ceea ce privește acceptarea gazului pentru tranzit prin Sokhranovka, susținând că nu poate controla stația de comprimare Novopskov. Traseul prin Sokhranovka asigurase tranzitul a peste 30 mcm de gaz pe zi.

Gazprom consideră că nu există motive de forță majoră sau obstacole în calea continuării operațiunilor ca și până acum.

PIAȚA EUROPEANĂ

Apariția valului de frig a provocat o scădere a producției de energie electrică de la turbine.

Într-adevăr, producția de energie electrică din turbine eoliene în Europa a fost în medie de 11% în această săptămână, față de 21% săptămâna trecută și 14% în urmă cu două săptămâni, potrivit datelor furnizate de WindEurope.

Contractul pentru ziua următoare pentru astăzi la hub-ul olandez de gaze TTF din Olanda a închis la 617 dolari pe mia de metri cubi.

"Prima asiatică", sau diferența dintre prețul gazelor din Asia și prețul GNL din Europa, este stabilă. În Asia, cel mai scump contract futures pentru luna martie în cadrul indicelui JKM Platts este de 649 de dolari pe mia de metri cubi, iar contractele futures din cadrul LNG North-West Europe Marker sunt de 594 de dolari pe mia de metri cubi.

STOCURILE EUROPENE

Nivelul actual al stocurilor din depozitele subterane de gaze din Europa a scăzut la 69,49%, ceea ce reprezintă 20 de puncte procentuale peste media pentru aceeași dată din ultimii cinci ani, potrivit Gas Infrastructure Europe.

Stocurile s-au contractat cu 0,63 puncte procentuale în timpul zilei gazului pentru 6 februarie, ceea ce reprezintă cea mai mare cifră din ultimele 10 zile.

Cu toate acestea, vremea relativ blândă din octombrie, noiembrie și ianuarie, la care se adaugă măsurile de austeritate de pe continent, au făcut ca nivelul rezervelor din instalațiile UGS să se situeze la un maxim istoric pentru această perioadă a anului de când a început monitorizarea, susținând astfel încrederea autorităților în faptul că vor trece cu bine peste iarnă.

Terminalele europene de GNL au funcționat la ocapacitate de 62% în ianuarie și au înregistrat o medie de 60% în februarie.

Nivelul rezervelor de GNL din rezervoarele de la terminalele de recepție s-a redus foarte mult, ceea ce implică faptul că afluxul de noi transporturi de GNL în regiune este în scădere pe fondul prețurilor scăzute și al concurenței din Asia.

Germania a deschis un al doilea terminal de recepție a GNL pe coasta baltică. Un terminal la Lubmin s-a alăturat instalației din Wilhelmshaven, iar lansarea unei unități de regazeificare cu stocare plutitoare la Brunsbuttel este în curs de pregătire.

INVENTARELE DIN SUA

Starea gazului din instalațiile UGS din Statele Unite este din ce în ce mai importantă pentru piața mondială, iar țara crește în mod activ exporturile de gaz, în principal către Europa.

Rezervele au scăzut cu 4,2 miliarde de metri cubi pentru ultima săptămână de raportare, încheiată la 27 ianuarie 2023, ceea ce a depășit perspectiva S&P Global de 3,9 miliarde de metri cubi. Consumul este încă sub nivelul tipic pentru această perioadă a anului.

Nivelul actual al stocurilor se situează în jurul valorii de 54%, ceea ce reprezintă șapte puncte procentuale mai mult decât cifra medie din ultimii cinci ani, potrivit Administrației pentru Informații în domeniul Energiei din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA.

Pentru luna februarie se prognozează vreme rece în SUA, ceea ce ar trebui să ducă la creșterea costurilor de energie pentru încălzire și la creșterea consumului de gaze. Pe de altă parte, Freeport LNG, cea mai mare uzină de GNL din țară, amână în continuare repornirea în urma unui accident, iar pe piața internă rămâne gazul care ar fi trebuit să fie exportat.

În prezent, EIA se așteaptă ca stocurile UGS să scadă cu 60 de miliarde de metri cubi în această iarnă, ajungând la media ultimilor cinci ani. Volumele de gaze naturale din instalațiile de stocare ar trebui să totalizeze 40 mld. mc până la sfârșitul lunii martie, ceea ce ar fi cu 8% sub media ultimilor cinci ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.