Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană va oferi Egiptului un pachet de finanțare de 7,4 miliarde de euro

Operation World
Egipt harta

Comisia UE dezvăluie un pachet de finanțare de 7,4 miliarde de euro pentru Egipt, care vizează stabilizarea economică și reducerea dependenței de gazul rusesc. Grantul se adresează și fluxurilor de migrație în Europa, scrie dw.com.

Uniunea Europeană va oferi Egiptului un pachet de finanțare de 7,4 miliarde de euro (8,06 miliarde de dolari) în perioada 2024-2027, a anunțat duminică Comisia UE.

Finanțarea este menită să ajute Egiptul să-și stabilizeze economia, reducând în același timp dependența de gazul rusesc. Acesta include un grant pentru a ajuta la abordarea fluxului de migranți din regiune în Europa.

Acordul include asistență macrofinanciară de 5 miliarde de euro, investiții de 1,8 miliarde de euro și granturi de 600 de milioane de euro în următorii trei ani pentru a susține economia slăbită a Egiptului.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condus o delegație formată din mai mulți lideri europeni întâlniți cu președintele Abdel Fattah el-Sissi la Cairo.

Importanța strategică a Egiptului

Acordul ridică relația UE cu Egiptul la un „parteneriat strategic” menit să stimuleze cooperarea în domeniul energiei regenerabile, comerțului și securității.

„Cu greutatea politică și economică a Egiptului și locația sa strategică într-un cartier foarte tulburat, importanța relațiilor noastre va crește doar în timp”, a scris von der Leyen pe X, fost Twitter.

Biroul lui El-Sissi a declarat într-o declarație că acordul urmărește să realizeze „un salt semnificativ în cooperare și coordonare între cele două părți și atingerea intereselor comune”.

Economia Egiptului, care se concentrează pe mega-proiecte de infrastructură costisitoare, a fost puternic lovită de șocuri economice recente.

Țara se află sub presiune politică și economică din cauza conflictului în curs din Gaza. Lupta acolo a însemnat că Egiptul a obținut venituri importante, cum ar fi turismul și transportul maritim prin Canalul Suez, care au fost limitați.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internațional (FMI) a fost de acord cu un pachet de împrumuturi de 8 miliarde de dolari, după ce Cairo a implementat un curs de schimb flexibil și a majorat ratele dobânzilor.

Aceasta a urmat un anunț din februarie al liderilor egipteni conform căruia Emiratele Arabe Unite vor investi 32 de miliarde de euro direct în economia egipteană, mai ales printr-un proiect de construcție la Ras al-Hikma, o peninsula mediteraneană din apropierea orașului Alexandria.

UE preocupată de fluxurile de migrație

Guvernele europene au fost mult timp îngrijorate de riscul instabilității în Egipt, unde adversitatea economică a împins un număr tot mai mare de persoane să migreze.

Aceasta se adaugă celor 9 milioane de migranți și refugiați pe care Organizația Internațională pentru Migrație a ONU își are reședința în țară.

Un înalt oficial al Comisiei Europene a declarat că acordul include pași privind „securitatea, cooperarea împotriva terorismului și protecția frontierelor, în special a celei sudice” cu Sudanul.

Urmează alte acorduri controversate pe care UE le-a încheiat în Africa de Nord, inclusiv Libia, Tunisia și Mauritania, pentru a opri fluxul de migranți ilegali.

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni și prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, ale căror țări sunt țări de primă linie care primesc marea majoritate a migranților în Europa, s-au alăturat lui Von Der Leyen în călătoria sa la Cairo.

Guvernul grec este îngrijorat în special de sosirile tot mai mari de migranți de origine egipteană.

Agenția ONU pentru Refugiați a înregistrat deja peste 1.000 de persoane care sosesc pe cea mai mică insulă a Greciei, Gavdos, și învecinată cu Creta, printr-o nouă rută pentru refugiați de la Tobruk, în Libia.

UE va oferi asistență guvernului egiptean pentru a-și întări granițele.

ONG-ul cu sediul în SUA Human Rights Watch a criticat ceea ce a etichetat „abordarea de control al migrației a UE” conform căreia „întărește conducătorii autoritari în timp ce trădează apărătorii drepturilor omului, jurnaliştii, avocații și activiștii a căror activitate implică un mare risc personal”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.