Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii: Plajele cu pietriş de pe coasta Mediteranei sunt ameninţate de urbanizare şi supraaglomerare

Organizatia Elena de Turism
Pelion plaja grecia turism

Ecosistemele de plaje cu pietriş de pe coasta Mediteranei sunt grav ameninţate de urbanizare şi supraaglomerare, a avertizat vineri comitetul francez al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), care a cerut protejarea acestui "patrimoniu ecologic excepţional", relatează AFP și Agerpres.

Patru dintre cele şase ecosisteme care alcătuiesc ţărmul stâncos al Mediteranei "sunt ameninţate sau aproape ameninţate din cauza urbanizării zonei de coastă, a frecvenţei sau a prezenţei speciilor de plante exotice invazive", precizează comitetul francez într-un comunicat.

"Sunt necesare acţiuni pentru a proteja acest patrimoniu ecologic excepţional, cu o serie de specii care nu se găsesc nicăieri în altă parte în Franţa", continuă IUCN, care a realizat această evaluare împreună cu Oficiul Francez pentru Biodiversitate (OFB) şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală (MNHN).

Ţărmurile stâncoase "adăpostesc o floră şi o microfaună deosebit de bogate, adaptate condiţiilor ecologice restrictive", se mai arată în comunicat, precizând că acestea "constituie şi zone de escală, de iernare şi de reproducere pentru păsările marine, majoritatea fiind protejate şi unele chiar ameninţate cu dispariţia".

Cel mai fragil ecosistem este cel al "plajelor cu pietriş cu vegetaţie perenă", plasate în categoria "pe cale de dispariţie", conform clasificării IUCN.

Vizibil în câteva locuri de pe coasta de vest a Corsicii şi în laguna Pierres Blanches (Hérault), ecosistemul s-a redus odată cu dezvoltarea zonei de coastă.

Vegetaţia găzduieşte o "microfaună (miriapode, crustacee izopode) şi câteva coleoptere halofile". Păsările de ţărm, precum prundăraşul de sărătură, îşi fac cuiburile pe pietricele, unde "puţinele lor ouă riscă să fie zdrobite de vizitatori".

Un alt ecosistem ameninţat este cel al "plajelor cu pietriş cu vegetaţie pionieră", clasificate drept "vulnerabile".

El găzduieşte plantele racheta de mare şi pintenul purpuriu, precum şi o faună de nevertebrate detritivore (crustacee amfipode şi izopode, mici gasteropode), inclusiv "greierul de mare", cu care se hrănesc păsările de ţărm.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.