Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Universitatea `Babeș-Bolyai`, în Top 10 mondial în domeniul cercetării tehnologiilor de captare şi stocare a carbonului

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca se află în Top 10 la nivel mondial în domeniul cercetării tehnologiilor de captare şi stocare a carbonului, în cadrul unei ierarhii care cuprinde peste 700 de instituții de cercetare din întreaga lume, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al UBB transmis, miercuri, un profesor al Facultății de Chimie și Inginerie Chimică a universității clujene ocupă primul loc în România și locul 3 în clasamentul mondial al autorilor în acest domeniu.

„Universitatea Cluj-Napoca ocupă un onorant loc 7 la nivel mondial, în Top 10, și prima poziție la nivel național în domeniul de cercetare dedicat tehnologiilor de captare şi stocare a carbonului, Carbon Capture and Storage (CCS), arată o analiză realizată la nivel internaţional şi apărută recent într-un articol al publicației . Ierarhia cuprinde 744 de instituţii din întreaga lume, primele 10 locuri fiind ocupate de instituţii şi institute de cercetare din SUA (4), Marea Britanie (2), China (1), Germania (1), Olanda (1) şi România (1). Prof. Călin Cormoş, membru al Departamentului de Inginerie Chimică al Facultății de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul UBB, ocupă, în urma cercetărilor efectuate în perioada 1997-2017, primul loc în România și locul 3 în clasamentul mondial al autorilor în acest domeniu, având un număr total de 15 articole din domeniul CCS incluse în această analiză și 340 de citări”, se arată în comunicat.

Prorectorul cu cercetarea al UBB, Daniel David, arată în comunicat că prezența în acest clasament științific internațional a grupului de grupul de cercetare condus de Călin Cormoș, ”este un fapt onorant pentru România”.

„În plus, performanța academică a profesorului Cormoş este una de excepție, care face cinste UBB și României. În final, prin astfel de activităţi academice studenții UBB din domeniu au acces la educație de calitate, iar societatea beneficiază direct din relația cu ştiinţa”, a afirmat David.

Articolul care prezintă rezultatele UBB realizează o analiză comprehensivă a domeniului de cercetare Captarea și stocarea dioxidului de carbon (CCS), care este o metodă de prevenire a acumulării unor cantități mari de dioxid de carbon în atmosferă. ”Tehnologiile CCS reprezintă procese tehnologice ce constau în separarea CO2 provenit din surse mari industriale sau energetice staţionare, lichefierea acestuia şi transportul la o locaţie de stocare, injectarea lui în formaţiuni geologice stabile, izolate faţă de atmosferă, care permit depozitarea CO2 în condiţii de siguranţă pentru perioade lungi de timp. Potrivit specialiștilor în domeniu, CCS poate juca un rol esențial în limitarea creșterii temperaturilor medii anuale la un nivel cu maxim 2 °C în plus față de nivelurile din perioada preindustrială. Din acest motiv, domeniul de cercetare CCS este considerat unul esențial și este într-o continuă dezvoltare, având implicații sociale, economice și de mediu majore”, se mai arată în comunicatul UBB.

„Science of The Total Environment” este o publicație internațională înființată în anul 1972 unde apar texte legate de cercetarea științifică privind mediul înconjurător.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.