Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică l-a dat afară pe Sorin Lavric (AUR): declarații rasiste despre romi și femei

Q Magazine
Sorin Lavric

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” îl va exclude pe Sorin Lavric, proaspăt Senator AUR, profesor asociat la UNATC acolo predă Istoria filosofiei la ciclul de licență și Filosofia artei, la specializarea Teatrologie, la master. Lavric a fost „condamnat” de un raport de caz al Comisiei de Etică a instituției, care-i reproșează „un grav prejudiciu de imagine aduse Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, pentru afirmațiile făcute de acesta, la adresa etniei rome.

UNATC îi reproșează lui Lavric că ar fi redus etnia romă la statutul de „plagă socială”, ceea ce contravine principiilor UNATC „care interzic orice tratament discriminator care poate leza reputația și demnitatea persoanelor care fac parte din instituție”.

Comisia de Etică afirmă că Sorin Lavric ar fi încălcat Codul de Etică de la UNATC, iar declarațiile sale constituie „abateri” conform articolelor 50 litera i, 46 litera e,32 litera d și articolul 24.

Mai mult, lui Sorin Lavric i se reproșează și „afirmațiile și principiile expuse public cu privire la inutilitatea purtării măști de protecție”, care contravin „legii 55/2020 ordin 874/81/2020, cât și principiilor de regulament interior al desfășurării cursurilor UNATC pe perioada pandemiei”.

Citește și: Retrageri din Senatul AUR după acțiunile Dianei Șoșoacă

Ce spune Lavric

Afirmațiile lui Sorin Lavric despre romi au fost scoase din context de către o parte a presei, scriitorul explicând că este vorba despre cei fură, cerșesc și se prostituează.

„Expresia a fost scoasă din context, dintr-un interviu pe care l-am dat în prima lună de pandemie. Am fost întrebat cine dintre români se va întoarce prima dată din țară. A fost o năvală, au venit cu zecile de mii.

Și eu am spus: nu mă ascund după degete, cei care vor veni cu zecile de mii, vor veni în cohortă, sunt cei care acum, din cauza restricțiilor impuse în occident, nu vor mai putea fura, cerși și codoși, adică a se prostitua.

Ceea ce spun eu e secretul lui Polichinelle, adică îl știm toți, înclinația etniei rome către acest tip de infracțiuni este știută și dovedită statistic. Asta nu înseamnă că toți romii sunt așa, ferească Dumnezeu.

În primul rând, partidul AUR a fost foarte sprijinit de romi în această campanie electorală. Și atunci, cum Dumnezeu să nu-i îndrăgesc pe colegii mei de partid?

Expresia „romii sunt o plagă socială”, scoasă din context, sună ca un verdict cu putere de generalizare. Dar o mare parte dintre ei, statistic vorbind, știți foarte bine că fac asta. Este părerea oricărui român, când vorbește despre țigani, dar nu toți au curajul să o spună. Însă, încă o dată, nu înseamnă că toți sunt așa.

Sunt și oameni minunați, chiar în rândurile partidului AUR, romi, care ne-au ajutat să obținem această victorie”, a explicat el pentru siteul culturaladuba.ro.

Uniunea Scriitorilor s-a delimitat și ea, în grabă, de Sorin Lavric, terminând și contractul pe care acesta îl avea cu revista „România Literară”.

Citește și: Ludovic Orban scrie istorie în PNL: este al doilea PNL-ist care ocupă șefia Camerei Deputaților; ultimul președinte a avut un destin tragic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.