Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Universitatea din București: Copos a plagiat dintr-o lucrare furată de profesorul care i-a scris prefața cărții

plagiat

George Copos și-a scris cartea publicată pentru a-i reduce din pedeapsa cu închisoarea inspirându-se dintr-o lucrare de disertație a cărui coordonator a fost exact profesorul care i-a făcut prefața cărții. Aceasta este concluzia Comisiei de Etică a Universității din București, care a constatat că George Copos a copiat și a repovestit o lucrare de disertație care nu a fost niciodată publicată.

Universitatea din București a anunțat joi, 28 ianuarie, că a finalizat analiza suspiciunilor de plagiat din cartea scrisă în închisoare de George Copos „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”.

„Avem de-a face cu un tip de plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată sau /și repovestire. Nu este vorba de un clasic copy-paste, ci de un autor profesionist care a realizat foarte multe parafrazări inacceptabile, cum sunt numite în literatura de specialitate (...), după lucrarea de disertație a dlui Cătălin Parfene. (...) Erori făcute de dl Parfene au fost preluate în cartea dlui Copos. (...) Cel mai adesea se întâlnesc preluări neatribuite. (...) Circumstanța specială, în acest caz, e ca disertația dlui Cătălin Parfene nu fusese publicată și dl Copos nu ar fi putut, deci, plagia. Circumstanța agravantă este că cei doi au fost în relație cu aceeași persoană, dl profesor emerit Stelian Brezeanu, conducătorul știintific al masterandului din 2005, dl Parfene, autor al recomandării și al prefeței cărții dlui Copos. (...) Comisia de Etică nu are de unde să știe ce se întâmplă în închisorile din România. Noi nu monitorizam activitatea științifică a deținuților. În acelasi timp, Comisia de Etică a început din 2012, odată cu primul mandat al dlui rector, să dezvolte o cultură a integrității și a eticii. (...) Vocea rectorului universității și a comisiei de etică sunt deocamdată singulare în peisajul academic românesc”, a declarat Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității București, citat de către Hotnews.

Potrivit rectorului Universității București, Mircea Dumitru, singurul lucru pe care Universitatea îl poate face împotriva profesorului Stelian Brezeanu este acela de a-i retrage acestuia titlul de profesor emerit.

„Dl profesor Brezeanu este pensionar. Ceea ce se poate face este să se propună Senatului Universității să i se retragă acel titlu onorific pe care Facultatea de Istorie i l-a acordat - cel de profesor emerit - la pensionare. (...) Brezeanu s-a pensionat în 2010 și ultimul contract cu Universitatea s-a încheiat în 2015”, a declarat Mircea Dumitru.

Acesta a adăugat că încă din vara anului trecut a ridicat problema necesității schimbării legii așa încât universitățile să poată retrage titlurile obținute pe bza unor activități frauduloase,  precum și lipsa de moralitate a scurtării pedepselor cu închisoarea în urma publicării unor „așa-zise lucrări științifice”.

„Din păcate, și în acest caz anumiți profesori nu au respectat demnitatea profesiei și a instituției din care fac parte și au girat aceste lucrări. (...) Mă bucur să văd că după aproape un an aceste chestiuni au revenit cu forță și acum așteptăm o OUG la începutul lunii februarie prin care universităților li se recunoaște acest drept de a retrage diplome, titluri și alte certificate universitare”, a mai spus rectorul Universității București.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.