Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Universităţile de medicină din Ungaria vor începe un program de screening pe un eşantion reprezentativ de 18.000 de locuitori

MFE
HPV screening medicina cercetare

Universităţile de medicină din Ungaria vor lansa vineri un program de screening pentru o estimare a numărului real de persoane contaminate cu noul coronavirus şi a distribuţiei lor pe teritoriul ţării, a anunţat marţi rectorul Universităţii Semmelweis din Budapesta, Bela Merkely, informează MTI.

Testele PCR vor fi realizate pe un eşantion naţional reprezentativ de 18.000 de locuitori cu vârste de peste 14 ani, a precizat profesorul Bela Merkely, într-o conferinţă de presă online, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vor începe să se audă zgomote de cătușe la CFR? Corpul de Control al prim-ministrului a trimis un raport la DNA .

Rezultatele ar putea arăta câţi oameni au contractat coronavirusul până acum, câţi ai dobândit imunitate şi câţi asimptomatici ar putea transmite în continuare virusul.

Persoanele invitate să participe în acest program au fost selectate de Biroul de Statistică. Participarea este pe bază voluntară, însă 'cei invitaţi au o mare responsabilitate', a subliniat profesorul Merkely.

El a mai precizat că vor fi folosite atât prelevări de mucus, cât şi de sânge pentru depistarea prezenţei virusului şi a reacţiei imune a pacientului la o contaminare anterioară.

Citește și: Suceava are de cinci ori mai mulți bolnavi cu noul coronavirus decât Oradea. Motivul este metoda de testare prin polling

Testele vor fi realizate între 1 şi 14 mai, în cabinete ale medicilor de familie, clinici locale şi autobuze speciale, iar rezultatele la nivel naţional sunt aşteptate înainte de sfârşitul lunii, a indicat profesorul Merkely.

Potrivit acestuia, screeningul va fi repetat cel puţin de două ori pe perioada epidemiei, la distanţă de cel puţin o lună între rundele de testare.

Programul de screening este realizat de universităţile de medicină din Budapesta, Debrecen, Szeged şi Pecs.

Citește și: Lovitură de la DNA de ultim moment! Sunt vizați mii de magistrați cu dosare penale

În aceeaşi conferinţă de presă, Bela Merkely a apreciat că restricţiile introduse într-un stadiu timpuriu al epidemiei au fost eficiente în a evita o infectare în masă a populaţiei.

Restricţiile ar putea 'fi relaxate în curând, iar viaţa să revină la normal', ceea ce este crucial pentru economie, a mai spus Merkely, atrăgând însă atenţia că este necesară continuarea măsurilor de control.

Numărul cazurilor confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în Ungaria a ajuns marţi dimineaţă la 2.649, dintre care 291 de decese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.