DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Unul dintre cei mai mari artiști din lume a murit

lumanare doliu

Dirijorul german Kurt Masur, decedat sâmbătă la vârsta de 88 de ani, a fost unul dintre cei mai aclamaţi maeştri ai baghetei din întreaga lume. Muzicianul a fost dublat de un umanist angajat care a contribuit la căderea paşnică a Zidului Berlinului, potrivit Agerpres.

'Cu profundă tristeţe scriu în numele familiei Masur şi al Filarmonicii din New York că, la 19 decembrie 2015, a încetat din viaţă Kurt Masur, directorul nostru muzical între 1991 şi 2002 şi, ulterior, director muzical emerit', a anunţat sâmbătă Matthew VanBesien, preşedintele orchestrei filarmonice care îi datorează lui Masur faptul că şi-a regăsit strălucirea pe firmamentul orchestrelor simfonice, după mai mulţi ani în umbră.

Kurt Masur, care a anunţat în 2012 că suferă de maladia Parkinson, a încetat din viaţă la Greenwich, în Connecticut (nord-estul Statelor Unite), potrivit cotidianului New York Times.

Kurt Masur s-a născut în Silezia la 18 iulie 1927. Regiunea aparţinea la acea dată Germaniei, însă a fost anexată la Polonia după Al Doilea Război Mondial. Din 1955, este numit director titular al Filarmonicii din Dresda, în Republica Democrată Germană (RDG), şi devine unul dintre cei mai cunoscuţi şefi de orchestră ai Germaniei comuniste.

Director al orchestrei Gewandhaus din Leipzig între 1970 şi 1996, Kurt Masur a străbătut întreaga lume, dând aproape 1.000 de concerte de ambele părţi ale Cortinei de Fier - inclusiv în Statele Unite, din anii 1970 - şi adăugând în panteonul culturii înregistrările celor mai mari simfonii.

După căderea Zidului Berlinului, celebrul şef de orchestră cu o statură deja internaţională s-a instalat la New York, unde a preluat conducerea Filarmonicii între 1991 şi 2002, apoi la Paris, unde a dirijat Orchestra Naţională a Franţei cu începere din septembrie 2002.

La mult timp după reunificarea Germaniei, el a explicat că 'a trăit într-un stat în care ţi se spunea fără încetare ce era bine pentru tine, ce era rău şi unde, mai presus de toate, se încerca prezentarea Vestului ca o realitate înfricoşătoare'. Cel care nu era deranjat să îi strângă mâna liderului est-german Erich Honecker de fiecare dată când acesta asista la concertele sale, a recunoscut însă că şi-a dat seama târziu de această opresiune intelectuală.

Cu toate acestea, în toamna lui 1989 destinul său a luat o întorsătură neaşteptată. Kurt Masur a transformat sediul orchestrei sale în focar al mişcărilor de protest şi a contribuit decisiv pentru ca marea manifestaţie de la 9 octombrie 1989 de la Leipzig să nu devină o baie de sânge.

'Mulţi oameni nu vor uita niciodată cum s-a implicat în toamna lui 1989 pentru o schimbare structurală în RDG, pentru libertatea individului şi democraţie', a subliniat preşedintele german, Joachim Gauck, el însuşi pastor militând în rândurile opoziţiei.

'Prin înalta sa statură, intelectuală, muzicală şi fizică, Kurt Masur a reuşit să dea o lovitură fatală unui regim dispreţuit', a reamintit fostul ministru francez al culturii Jack Lang.

Se poate ca, la 20 septembrie 2001, la New York, Kurt Masur să fi dat concertul vieţii sale. Într-un oraş unde din ruinele atentatelor de la 11 Septembrie ieşea în continuare fum, el şi filarmonica 'sa' au interpretat durerosul 'Recviem german' al lui Brahms.

Vezi si: Incident la vânătoarea de la Balc a lui Ion Țiriac: Au sosit echipajele de poliție

Vezi si: Sute de români protestează împotriva Norvegiei la București. Care e nemulțumirea/ foto

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.