Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unul dintre cei mai mari furnizori de îngrășăminte avertizează: 'Lumea este amenințată de un uragan al foamei'

Agerpres - Reuters
foamete copii hrana africa

Președintele și directorul general al Yara, unul dintre cei mai mari furnizori de îngrășăminte minerale din lume, Svein Tore Holseter, consideră că, din cauza evenimentelor din Ucraina, a reducerii aprovizionării cu gaze, alimente și îngrășăminte, lumea se confruntă cu un "uragan al foametei". El și-a exprimat această opinie într-un interviu publicat duminică în Der Spiegel.

Holseter a explicat că, în comparație cu toamna trecută, situația privind securitatea alimentară s-a deteriorat semnificativ. "Ne aflăm într-o criză alimentară acută, cum nu s-a mai întâmplat de mult timp. Mai ales în unele părți ale Africii, cum ar fi Sahel sau Etiopia, există părinți care nu-și pot hrăni copiii", a spus șeful Yara. "Lumea este amenințată de un uragan al foamei", a avertizat el.

Holseter a subliniat că, în prezent, lumea se confruntă cu o confluență de multe circumstanțe nefericite. "Volumele proviziilor de alimente, proviziile de îngrășăminte sunt reduse, proviziile de gaze sunt în scădere, prețurile la gaze și îngrășăminte au crescut chiar înainte de conflictul din Ucraina", a spus el. Criza climatică, spune el, provoacă tot mai multe evenimente meteorologice extreme. "Și, în plus, luptele împiedică exporturile de alimente și cultivarea cerealelor în Ucraina", a mai spus președintele Yara.

"Securitatea alimentară globală este amenințată: 276 de milioane de persoane se confruntă cu o insecuritate alimentară severă, de două ori mai multe decât înainte de pandemie", a spus el, adăugând că Programul alimentar mondial este "ultima apărare pentru aceste persoane cele mai vulnerabile".  "Dar nu sunt suficienți bani pentru program, aproximativ 10 miliarde de dolari. Sper că țările bogate, companiile și persoanele fizice vor umple acest gol", a spus Holceter.

În același timp, el a remarcat că prețurile îngrășămintelor au crescut brusc și este posibil să continue să crească, în timp ce piața mondială a îngrășămintelor este deficitară. "Rusia și Belarus sunt printre cei mai mari producători de îngrășăminte azotate și potasice. Atât propriile restricții naționale la export, cât și sancțiunile occidentale împotriva acestor țări duc la faptul că pe piața mondială vor intra puține îngrășăminte", a rezumat șeful Yara. "Lipsa de îngrășăminte are consecințe dramatice. Aproximativ jumătate din populația lumii nu poate trăi fără îngrășăminte", a spus el.

Holceter a încheiat subliniind că "această criză alimentară nu este doar o problemă a lumii a treia". "Ne afectează pe toți. Alimentele în Europa au devenit, de asemenea, foarte scumpe, banii se termină, în special pentru persoanele cu venituri mici", a subliniat el, adăugând că europenii au nevoie de ajutor, dar nu trebuie să uităm de țările cele mai sărace. "O lume fără securitate alimentară este o lume instabilă", a rezumat președintele Yara, menționând că țările bogate ar trebui să dea dovadă de solidaritate financiară cu cei săraci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.