Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul Fiona se îndreaptă spre Bermude: în Puerto Rico a lăsat opt morți

scitechdaily.com
Taifunul Chanthu uragan

Uraganul Fiona a devenit o puternică furtună de categoria 4, în timp ce se îndrepta spre Bermude, după ce în Republica Dominicană și Puerto Rico a lăsat majoritatea oamenilor fără curent electric și până la opt morți, scrie Reuters.

După ce a ajuns duminică în Puerto Rico, Fiona a provocat inundații devastatoare și alunecări de teren pe insulă. În următoarele două zile, furtuna a luat amploare și s-a îndreptat spre Republica Dominicană și Insulele Turks și Caicos, potrivit Mediafax.

Fiona a înregistrat miercuri vânturi de până la 215 km pe oră și era de așteptat să se întărească pe măsură ce se deplasa spre nord, spre Bermude, deși nu se prognozează o lovitură directă pentru teritoriul britanic, a declarat Centrul Național al Uraganelor (NHC) din SUA. Fiona ar putea ajunge vineri pe coasta atlantică a Canadei.

Eric Blake, șeful interimar al sucursalei NHC din Miami, a declarat că Bermuda va avea parte de valuri înalte de furtună, precipitații abundente și vânturi puternice, chiar dacă Fiona își va păstra traiectoria actuală și va trece la vest de insulă. Bermudele vor vedea cea mai mare parte a furtunii până la sfârșitul zilei de joi, a precizat NHC.

"Să sperăm că nucleul furtunii va rămâne la vest, dar ar putea totuși să se deplaseze spre est și să lovească Bermuda", a declarat Blake, adăugând că coasta de est a SUA va avea parte de valuri mari și curenți de sfâșiere pe măsură ce furtuna se va îndrepta spre Canada.

În Puerto Rico, unde 40% din cei 3,3 milioane de locuitori ai insulei nu aveau încă apă și trei sferturi nu aveau energie electrică, autoritățile încercau să determine amploarea distrugerilor și să înceapă reconstrucția.

Președintele american Joe Biden a declarat dezastru în Puerto Rico, ceea ce pune la dispoziție fonduri federale pentru persoanele afectate de furtună, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Fiona ar fi putut cauza cel puțin opt decese, inclusiv cel al unui bebeluș bolnav de 4 luni a cărui mamă s-a chinuit să ajungă la spital din cauza drumurilor blocate.

Agenția federală americană pentru gestionarea situațiilor de urgență a atribuit până în prezent patru decese furtunii din Puerto Rico. O a cincea persoană a fost ucisă în Guadelupa la începutul săptămânii.

Aproximativ 1,07 milioane de locuințe și întreprinderi au rămas fără curent electric în Puerto Rico până miercuri la prânz, potrivit LUMA Energy, care a declarat că restabilirea completă a curentului electric pentru toți cei 1,5 milioane de clienți ar putea dura mai multe zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.