Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul Maria, care a lovit Puerto Rico în 2017, a pus la pământ între 20 şi 40 de milioane de copaci

www.abcnews.go.com
uragan Irma

Uraganul Maria a provocat pagube fără precedent în Puerto Rico, distrugând milioane de copaci mai ales din speciile considerate rezistente, potrivit unui studiu publicat luni, care avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru pădurile tropicale astfel de fenomene, relatează EFE, https://www.agerpres.ro/.

Uragane cu forţa Mariei, din ce în ce mai frecvente din cauza încălzirii globale, vor prăbuşi la pământ şi vor rupe tot mai mulţi copaci "iar pădurile vor deveni tot mai restrânse, pentru că nu vor mai avea timp să crească alţii în loc", a avertizat Maria Uriarte, cercetătoare la Universitatea din Columbia (SUA) şi principala autoare a studiului.

Citește și: Surpriză de proporții pe lista PSD pentru europarlamentare! Vedeta care i-a luat fața soțului Olguței Vasilescu, Claudiu Manda .

Publicat în revista 'Nature Communications', studiul condus de Uriarte estimează că Maria a atins uscatul ca uragan de categoria a 4-a în septembrie 2017 şi a distrus sau afectat grav între 20 şi 40 de milioane de copaci. Maria este considerat al doilea uragan cel mai distructiv din istoria insulei Puerto Rico, după ciclonul San Felipe în 1928.

Uriarte a observat creşterea şi mortalitatea copacilor de pe insulă în ultimii 15 ani, iar pentru acest studiu s-a axat asupra unei suprafeţe de 16 hectare din Pădurea Naţională El Yunque, din apropiere de San Juan, cu scopul de a compara pagubele provocate de Maria cu cele provocate de uragane anterioare, printre care Hugo (1989) sau Georges (1998).

Citește și: Rareș Bogdan o umilește pe Viorica Dăncilă! Reacție devastatoare în scandalul momentului

Cu aceste date şi cele culese din 1990 de alte echipe în El Yunque, Uriarte şi colegii săi au descoperi că Maria a distrus de două ori mai mulţi copaci şi a rupt de trei ori mai multe trunchiuri decât precedentele uragane.

Unele specii de copaci, mai ales cei din esenţe rare şi a căror creştere este mai lentă şi care de obicei sunt mai rezistenţi la furtuni, au suferit pagube mai mari, cu o rată a ruperilor de trunchiuri de 12 ori mai mari decât în timpul precedentelor uragane.

Potrivit lui Uriarte, aproximativ jumătate dintre copacii cu trunchiurile rupte, printre care specia locală "tabonuco" (Dacryodes excelsa), sau "ausubo" (Manilkara bidentata), care sunt habitatul multor păsări, vor muri în doi sau trei ani.

Citește și: Se mută Elena Udrea în Costa Rica? Mutare neașteptată făcută de logodnicul său

Alte specii precum palmierii, care prind rădăcini şi cresc repede după trecerea cicloanelor, ar putea deveni esenţiale pentru pădurile tropicale şi subtropicale din bazinul Atlantic, însă vor fi "mai puţin înalte şi mai puţin diverse".

Potrivit unor estimări independente de studiu, copacii distruşi de uraganul Maria au degajat 5,75 milioane de tone de carbon în atmosferă, reprezentând echivalentul a 2,5 % din carbonul emanat anual de toate pădurile din SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.