Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urmează debarcarea Avocatului Poporului (surse)

În coaliția de guvernare se analizează revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, spun surse parlamentare pentru ȘTIRIPESURSE.RO. Demersul ar putea fi inițiat la revenirea parlamentarilor din vacanță.

Principala miză o reprezintă dreptul deținut de Avocatul Poporului de a contesta la Curtea Constituțională OUG-urile emise de Guvern. Un Avocat al Poporului ostil puterii poate încurca socotelile guvernanților prin blocarea Ordonanțelor de Urgență, or în ultimii ani atât liberalii cât și USR-iștii au acuzat-o pe Renate Weber că ar face jocurile PSD. În timpul pandemiei, fostul Guvern liberal a reproșat Avocatului Poporului că prin acțiunile sale ar fi pus piedici luptei anti-COVID deoarece a atacat la CCR prevederi legate de carantină și masca de protecție.

La instalarea în funcție a Renatei Weber, în 2019, PNL - UDMR - USR l-au susținut pentru funcția de Avocat al Poporului pe avocatul Peter Eckstein Kovacs.

Revocarea din funcție a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, se face de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Citește și: Adrian Streinu Cercel, despre noua tulpină de COVID: 'Mutaţia nu este atât de importantă, nu este o mutaţie majoră' .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.