Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urmează un deceniu periculos: Raportul Institutului Internaţional pentru Studii Strategice

nbcnews.com
razboi israel

Războiul dintre Israel şi Hamas, invazia rusă în Ucraina şi tensiunile din jurul Chinei anunţă ''un deceniu mai periculos'', cu cheltuieli militare ce ar urma să continue să crească la nivel global, avertizează Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS, cu sediul la Londra), într-un raport publicat marţi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ediţia din 2024 a raportului privind echilibrul militar, elaborat de IISS, subliniază că lumea a intrat anul trecut într-un ''mediu de securitate puternic volatil'', amintind victoria Azerbaidjanului contra separatiştilor armeni în Karabah şi chiar loviturile de stat din Niger şi Gabon, şi estimează că această tendinţă va mai dura.

''Situaţia actuală în materie de securitate militară anunţă că va fi probabil un deceniu mai periculos, caracterizat de recurgerea, de către unii, la puterea militară pentru a-şi susţine revendicările (...) precum şi de dorinţa, în rândul democraţiilor ce împărtăşesc aceleaşi valori, de a consolida legăturile bilaterale şi multilaterale în materie de apărare, ca răspuns la această situaţie'', arată raportul.

La nivel global, cheltuielile militare au sporit anul trecut cu 9%, până la 2.000 de miliarde de euro, nivel record până acum, potrivit IISS, care se aşteaptă la o nouă creştere în acest an.

Raportul explică acest fenomen prin războiul din Ucraina şi tensiunile cu China, indicând că ţările NATO, cu excepţia Statelor Unite, sunt vizate în mod particular.

Documentul a fost publicat la câteva zile după ce fostul preşedinte american Donald Trump a evocat posibilitatea ca SUA să nu mai apere ţările Alianţei Nord-Atlantice a căror contribuţie financiară este insuficientă.

Potrivit IISS, doar 10 dintre cele 31 de membre ale NATO au atins obiectivul Alianţei de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare, însă 19 ţări membre au sporit aceste cheltuieli.

 

Rusia și China alocă bugete astronomice


Raportul relevă că Rusia şi China alocă peste 30% din cheltuielile lor publice sectorului militar, în timp ce occidentalii îşi sporesc ''lent'' producţia de rachete şi muniţii după ani întregi în care investiţiile au fost deficitare.

Documentul evidenţiază, în afară de investiţiile în noile tehnologii, o reluare a interesului pentru ''echipamente ce fuseseră neglijate, precum artileria şi apărarea aeriană'', precum şi o modernizare a arsenalelor nucleare american şi chinez.

China îşi continuă politica de modernizare a forţelor sale strategice şi îşi transformă armata în ''forţă de proiecţie'' capabilă să intervină departe de frontierele ţării, ceea ce conduce, drept reacţie, la o consolidare a alianţelor defensive ale vecinilor îngrijoraţi.

''China se afirmă tot mai mult şi nu doar în vecinătatea sa imediată'', cum este Taiwanul, arată raportul IISS, care evocă survolarea teritoriului american de baloane chineze, desfăşurarea de nave în lume sau eforturi diplomatice în anumite conflicte îndepărtate.

De asemenea, raportul IISS relevă influenţa în creştere a Iranului în diverse zone de conflicte, cu două exemple - livrările de rachete pentru rebelii yemeniţi houthi ale căror atacuri în Marea Roşie perturbă comerţul mondial şi livrările de drone pentru Rusia pentru a le folosi pe frontul din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.