Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urșii, mai protejați decât oamenii în România - Ministrul Mediului cere, la Bruxelles, permisiune pentru intervenții mai drastice

Facebook
urs ursi

Prezent luni la Consiliul de Mediu de la Bruxelles, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a susținut mai multe intervenții, una dintre ele fiind despre necesitatea reevaluării stării de conservare a populației de urs brun din Europa.

„România a dovedit că este capabilă să gestioneze cea mai mare populație de urs brun din Europa, ba mai mult de atât, să asigure condițiile ca aceasta să prospere. În Munții Carpați trăiesc între 6400 și 7200 de exemplare, puțin peste 40% din populația de urși a Europei. Palamentul European a subliniat recent necesitatea existenței unui echilibru pentru coexistența omului, a comunităților locale, a fermierilor, a ciobanilor, cu carnivorele mari, inclusiv ursul. Și tocmai pentru că această bogăție a biodiversității însă începe să amenințe cea mai de preț bogăție a unei țări: populația acesteia. Și spun asta pentru că în România, în ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost uciși de urși. 274 de persoane au fost desfigurate și în numai cinci ani s-au înregistrat peste 6400 de apeluri de urgență prin care s-au sesizat atacuri asupra omului. (...) Mai mult, compensațiile acordate pentru a acoperi pagubele produse în perioada 2017-2022 însumează 6,2 milioane de euro, însă pierderile de vieți omenești sunt inestimabile”, a declarat Fechet.

E nevoie de acordul Comisiei Europene pentru intervenție

„Solicităm așadar Comisiei să aplice prevederile Directivei Habitate pentru a reevalua starea de conservare a celor 10 populații de urs brun din Europa, iar pe baza rezultatelor obținute să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecție, așa cum s-a întâmplat pentru specia lup. Este esențial să colaborăm pentru a readuce echilibrul și vă asigur că România va pune la dispoziție toate resursele, informațiile și experiența acumulată în gestionarea celei mai mari și celei mai sănătoase populații de urs brun din Europa. Împreună putem proteja viața omului, în timp ce putem proteja starea ursului brun”, a mai spus Mircea Fechet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.