Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ursula von der Leyen, discurs despre starea UE : 'Trebuie să învăţăm lecţiile de pe urma crizei sanitare'

Euractiv
Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a rostit în plenul Parlamentului European primul său discurs despre starea Uniunii, de la preluarea mandatului. Un mandat marcat de pandemia de coronavirus, dar și de numeroasele crize generate de aceasta. Ursula von der Leyen a avut dificila misiune de a transmite un mesaj de solidaritate europeană într-un moment când aceasta este încă pusă sub semnul întrebării. Un comentariu de Lucian Pîrvoiu.

Dacă până acum discursul despre starea Uniunii era o formalitate îndeplinită în fiecare toamnă de președintele comisiei, anul acesta interesul pentru mesajul transmis în plenul Parlamentului European de Ursula von der Leyen a fost foarte mare, potrivit stiri.tvr.ro.

Citește și: Ultimă oră! Protestatarii și-au pus corturile în Piața Victoriei: De azi înainte, rămânem în protest maraton .

Comisia Europeană a fost criticată că nu a gestionat criza sanitară în această primăvară, când mai multe țări europene au impus carantina și și-au închis granițele din cauza răspândirii Covid-19.

Deși executivul de la Bruxelles nu are competențe în domeniul sănătății, impresia generală a fost că Uniunea Europeană nu a fost suficient de activă în primele săptămâni ale crizei sanitare.

Ursula von der Leyen, președinta Comisei Europene: "Trebuie să construim o Uniune Europeană a sănătăţii mai puternică. Şi pentru ca aceasta să devină o realitate, trebuie să învăţăm lecţiile de pe urma crizei sanitare. Trebuie să facem noul nostru program care să reziste provocărilor viitorului. De aceea am propus creşterea finanţării şi sunt recunoascătoare acestui Parlament, e gata să lupte pentru mai mulţi bani şi să remedieze reducerile făcute de Consiliul European."

Citește și: Ludovic Orban, reacție-fulger la protestele din Capitală și din alte orașe ale țării: Este necesară această măsură

O parte considerabilă din discurs a fost dedicată ameninţărilor geopolitice şi provocărilor externe cu care UE se confruntă în prezent.

Von der Leyen a identificat China ca rival sistemic. Ursula von der Leyen a afirmat susținerea pentru Grecia și Cipru în criza din estul Mediteranei, provocată de Turcia.

Președinta Comisiei Europene a mai spus în discursul său că UE va continua să militeze pentru o strânsă cooperare transatlantică, în contextul apropiatelor alegeri prezidențiale din Statele Unite ale Americii.

În același discurs, Ursula von der Leyen a transmis și a un avertisement Londrei, care nesocotește acordul de retragere din UE încheiat cu Bruxelles-ul, riscând o relație complicată cu UE după Brexitul de la începutul acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.