Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ursula Von der Leyen, Mark Rutte şi Giorgia Meloni vor efectua o vizită în Tunisia

Inquam Photos / George Calin
Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa duminică în Tunisia, însoţită de prim-miniştrii Olandei şi Italiei, Mark Rutte şi Giorgia Meloni, pentru a discuta despre diferitele aspecte ale relaţiei bilaterale şi despre un viitor acord general, într-un moment în care migraţia din această ţară către Uniunea Europeană a crescut, informează EFE.

Cei trei lideri europeni se vor întâlni cu preşedintele ţării nord-africane, Kais Saied, iar "discuţiile se vor axa pe relaţia bilaterală dintre Uniunea Europeană şi Tunisia", a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, potrivit Agerpres.

"Un acord de cooperare în domeniul economiei, energiei şi migraţiei va fi în centrul discuţiilor", a adăugat el.

Cu toate acestea, "faptul că există această deplasare nu înseamnă că există un acord cu Tunisia", ci că împreună cu preşedintele tunisian "se va discuta despre diferitele aspecte" ale relaţiilor şi cooperării dintre UE şi Tunisia, a precizat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar.

Totuşi, el a subliniat că "există un dialog constructiv" privind Tunisia, aşa cum demonstrează, a spus el, "faptul că preşedinta Von der Leyen va fi alături de Meloni" în această deplasare.

"Faptul că preşedinta Comisiei va merge la Tunis însoţită de cei doi şefi de guvern pe care i-am menţionat este în sine un semn că are loc un dialog constructiv cu autorităţile italiene", a subliniat Mamer.

Şi în continuare a atras atenţia: "Nu am spus că se va ajunge la un acord în timpul acestei vizite. Am spus că discuţiile privind un acord vor fi în centrul acestei călătorii".

"Evident, relaţiile noastre bilaterale cu Tunisia sunt vechi şi foarte strânse. Într-adevăr, aceste relaţii au o serie întreagă de dimensiuni. Scopul acestei deplasări este tocmai acela de a putea aborda diferitele faţete ale relaţiei noastre bilaterale cu Tunisia într-un cadru bine structurat, care este cel al acordului pe care l-am menţionat în anunţul meu", a clarificat purtătorul de cuvânt al UE.

Meloni a efectuat marţi o scurtă vizită de patru ore în Tunisia, pentru a discuta cu Saied două probleme presante pentru guvernul său: creşterea numărului de sosiri de migranţi pe coastele Italiei în ultimul an şi negocierile Tunisiei cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a primi un nou împrumut de 1,9 miliarde de dolari.

Liderul italian a susţinut atunci un sprijin "total" şi "pragmatic" pentru preşedintele tunisian, care include lupta împotriva migraţiei ilegale, precum şi finanţări şi oportunităţi "importante" la care lucrează Bruxellesul, şi a anunţat că se va întoarce "în curând" în ţară împreună cu Von der Leyen.

Potrivit datelor guvernului de la Roma, în primele cinci luni ale anului 2023, aproximativ 50.000 de persoane au sosit pe coastele Italiei - cu 155% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut - dintre care mai mult de jumătate au plecat din Tunisia.

Această creştere a migraţiei este parţial stimulată de criza care afectează ţara nord-africană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.