Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR acuză coaliția guvernamentală că blochează decontarea fertilizării in vitro

fertilizare in vitro

Proiectul legislativ de decontare a procedurilor de fertilizare in vitro prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate depus de USR a fost respins de parlamentarii PSD-PNL-UDMR din Comisia de sănătate din Senat, a transmis USR, vineri, într-un comunicat de presă.

„Infertilitatea nu este un moft, ci o boală care afectează 1 din 5 cupluri şi pentru foarte multe dintre acestea singura soluţie este fertilizarea in vitro. Această procedură este însă costisitoare şi până acum statul român nu a făcut nimic pentru a veni în ajutorul cuplurilor care îşi doresc copii şi nu-i pot avea pe cale naturală”, mai indică sursa citată.

„Cuplurile, femeile afectate de infertilitate şi care vor să apeleze la aceste proceduri nu pot aştepta nici tombole, nici disponibilitatea ministrului de a finanţa sau nu, nici campania electorală. Cei care suferă de infertilitate au nevoie predictibilitate şi siguranţă. Nu se vrea. Pur şi simplu. Deşi în urmă cu o lună ministrul Rafila se poza cu ministrul Firea şi amândoi declarau că susţin acest demers, ba mai mult au găsit şi finanţare, Ministerul Sănătăţii a găsit de cuviinţă să declare către Comisia de Sănătate din Senat că nu susţine proiectul de lege. Concluzia mea este că pur şi simplu îşi bat joc de noi şi puţin îi interesează de sănătatea românilor”, a declarat Cristina Rizea, deputata care a iniţiat acest proiect, potrivit sursei amintite.

Sursa menţionată mai arată că în 2021, în România s-au născut cei mai puţini copii din perioada postdecembristă. Este un motiv în plus ca statul român să acţioneze proactiv cu măsuri pentru creşterea natalităţii şi scăderea gradului de îmbătrânire a populaţiei. Decontarea procedurilor de fertilizare in vitro din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este una dintre aceste măsuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.