Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR alături de AUR în a contesta înăsprirea sancțiunilor pentru deputații scandalagii

sigla USR
USR

Deputatul USR Silviu Dehelean susţine că "PSDNL profită de violenţa AUR pentru a secretiza dezbaterile din Parlament şi mai ales pe cele din comisiile parlamentare". "Vor să readucă acea linişte şi obscuritate în care poţi să faci aproape orice fel de mânării, fără teama de a fi văzut. Îşi doresc să revină la starea de dinainte de 2016 în care românii nu ştiau ce se întâmplă în Parlamentul României, procesul de legiferare era doar pentru politicienii privilegiaţi şi care îşi scriau în texte privilegii, pentru ei şi ai lor", arată el. Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, anunţă că se lucrează la amendamente "care să elimine noile articole toxice care limitează accesul presei sau nu permit transmisiunile live".

"Au nevoie de linişte! PSDNL şi AUR acţionează într-o perfectă complicitate şi se folosesc reciproc pentru a reduce la tăcere USR. Tot ce riscă Simion, pe linie parlamentară, pentru scuipatul în faţa ministrului de zilele trecute e doar un avertisment. În schimb, PSDNL profită de violenţa AUR pentru a secretiza dezbaterile din Parlament şi mai ales pe cele din comisiile parlamentare. Coaliţia la putere a decis să interzică transmisiunea live sau înregistrarea şedinţelor de plen, comisii, de Birou Permanent sau de Comitet al liderilor. Presa va putea participa doar cu aprobare prealbilă în urma unei cereri scrise. Vor să readucă acea linişte şi obscuritate în care poţi să faci aproape orice fel de mânării, fără teama de a fi văzut. Îşi doresc să revină la starea de dinainte de 2016 în care românii nu ştiau ce se întâmplă în Parlamentul României, procesul de legiferare era doar pentru politicienii privilegiaţi şi care îşi scriau în texte privilegii, pentru ei şi ai lor. Evident că AUR va continua să facă fix la fel, că doar am văzut cum Şoşoacă venea fără mască la Parlament", a afirmat Silviu Dehelean, marţi seară, într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că, tot marţi, Comisia juridică a dat raport pentru un text care incriminează "Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de (…) opinie ori apartenenţă politică, avere (…).”

"Acest text va da mult de furcă. Laura Vicol a şi spus în cadrul dezbaterilor că s-a săturat să fie jignită, făcută pesedistă sau “Ciuma roşie”. Violenţa adusă pe scena politică de George Simion şi de AUR este foarte nocivă şi otrăvitoare pentru întreaga societate şi serveşte de minune actualei puteri pentru a reduce la tăcere opoziţia care vine cu critici coerente şi argumentate, cu soluţii nu cu scuipaţi", a susţinut Dehelean.

La rândul său, Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR, a susţinut: "Coaliţia lui Iohannis reia metodele lui Dragnea".

"Am condamnat de fiecare dată huliganismul şi extremismul în societate şi în Parlament! Suntem de acord cu măsuri oricât de dure împotriva unor astfel de manifestări. Dar ce vrea sa facă acum alianţa PSD - PNL - UDMR este un atentat la adresa democraţiei!!! Folosind pretextul agresiunii incalificabile de ieri a lui Simion, alianţa PSD - PNL - UDMR vrea să modifice regulamentul unde pe lângă sancţiuni pentru violenţă să blocheze şi transparenţa dezbaterilor din comisii sau plen, întorcându-se la politica uşilor închise în spatele cărora se făceau cele mai mari hoţii cu legea în mână", a afirmat, tot pe Facebook, Moşteanu.

El a adăugat că USR "va lupta" în continuare pentru transparenţă în Parlament, în consilii locale, în primării, în ministere.

"Dreptul la informaţie este un drept esenţial în democraţie şi ne vom lupta pentru acesta. Acum lucram la amendamentele pe care le vom depune mâine în comisia de regulament, amendamente care să elimine noile articole toxice care limitează accesul presei sau nu permit transmisiunile live", a precizat el.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că se lucrează la modificarea Regulamentului Camerei, în urma agresiunii la adresa ministrului Energiei, în timpul dezbaterii moţiunii simple. Liderul PSD a arătat că este exclus să vedem jandarmi în plen, pentru că totul se va rezolva prin chestori şi a precizat că vor fi diferite sancţiuni, în funcţie de gravitatea abaterii.

Conform proiectului iniţiat de PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou Permanent, de comitet al liderilor sau de comisii.

Printre măsurile precizate în document sunt: „interzicerea transmiterii în direct sau înregistrarea şedinţei Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor sau comisiilor prin alte mijloace decât cele menţionate la alin. (1) - (3) -(mijloacele electronice ale Camerei Deputaţilor şi mass-media cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor - n.r.), interzicerea utilizării violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constînd în injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar”.

Parlamentarii şi-ar putea pierde 50% din indemnizaţie până la 6 luni dacă desfăşoară bannere în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaţilor, dacă înregistrează sau transmit în direct şedinţele Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comiteului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor sau dacă folosesc violenţa fizică sau verbală împotriva unui alt parlamentar „constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie”.

Alte sancţiuni propuse prin proiect ar fi „reducerea luării de cuvânt la maxim 10 secunde/intervenţie pentru o perioadă de pînă la 3 luni de zile în cadrul şedinţei Camerei Deputaţilor” şi „reducerea la jumătate a timpului alocat cu ocazia moţiunilor, orei Guvernului, orei primului ministru sau şedinţelor solemne grupului parlamentar din care face parte deputatul sancţionat”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.