Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR anunță două proiecte prin care sunt majorate pedepsele pentru faptele de corupţie comise pe durata stării de urgenţă

sigla partidului
USR sigla

Reprezentanţii USR au transmis joi că în a doua sesiune extraordinară convocată pentru luna iulie, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor figurează două proiecte importante ale parlamentarilor USR: cel prin care se majorează pedepsele pentru corupţie în perioada pandemiei şi cel privind creşterea finanţării pentru medicina de familie. Ambele proiecte au fost deja adoptate de Senat, prin urmare mai au doar votul în plenul Camerei spre a fi trimise la promulgare, relatează News.ro.

Citește și: USR vrea să debirocratizeze instituțiile statului: a depus șapte proiecte de lege în acest sens

Primul proiect de lege, iniţiat de deputatul USR Silviu Dehelean, completează OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă în sensul majorării pedepselor pentru faptele de corupţie comise pe perioada stării de urgenţă, arată USR într-un comunicat de presă remis joi News.ro.

Propunerea legislativă a fost gândită la scurt timp după declararea stării de urgenţă în România, plecând de la premisa că situaţiile excepţionale, cum sunt cele de urgenţă, impun măsuri excepţionale. Nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru funcţionarii statului care ar putea fi tentaţi să profite de flexibilitatea regulilor pentru a fura din banii destinaţi combaterii pandemiei.

Proiectul prevede majorarea cu o pătrime a pedepselor pentru următoarele fapte: luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, delapidare, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, uzurparea funcţiei, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, deturnare de fonduri şi pentru infracţiunile săvârşite cu intenţie prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

„Din motive greu de înţeles, Guvernul Orban a precizat că nu susţine adoptarea iniţiativei legislative”, conform sursei citate.

Al doilea proiect, iniţiat de deputatul USR Tudor Pop şi senatorul USR Adrian Wiener, modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii în sensul majorării finanţării pentru medicina de familie.

Mai precis, propunerea legislativă prevede ca sumele alocate pentru finanţarea asistenţei medicale primare să nu poată fi mai mici de 8% din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, proiectul prevede ca autorităţile administraţiei publice locale să acorde facilităţi şi stimulente aferente instalării unui medic, respectiv înfiinţării şi funcţionării cabinetului de medicină de familie.

„Şi în cazul acestei propuneri legislative, Guvernul Orban a anunţat, fără explicaţii, că nu susţine, deşi avem în România circa 700 de localităţi fără medic de familie, iar aproape jumătate din populaţia ţării trăieşte în mediul rural, unde accesul la sistemul de sănătate se realizează prin intermediul medicului de familie. În plus, în vremuri de criză de sănătate publică e cu atât mai evident că un astfel de proiect este esenţial”, arată sursa menţionată.

USR face un apel la toate partidele parlamentare să voteze cele două proiecte de lege şi îşi manifestă încrederea că prevederile vor intra în vigoare cât mai curând cu putinţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.