Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR cere Guvernului să renunțe la înființarea unei edituri de stat pentru manualele școlare

usr uniunea salvati romania

Partidul Uniunea Salvați România solicită Guvernului României respingerea de urgență a Hotărârii de Guvern prin care se dorește înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A, subordonată Ministerului Educației Naționale, menită să pună monopol pe tipărirea și editarea manualelor școlare. ”Din perspectiva sistemului educațional, o astfel de măsură va genera o serie de efecte negative prin uniformizarea actului educațional și prin controlarea ideologică a învățământului. Mai mult decât atât, activitatea la clasă a cadrelor didactice va fi periclitată de lipsa capacității de decizie cu privire la suportul didactic diversificat, fapt ce are efecte nocive asupra stimulării creativității, metodelor de predare și învățare și nevoilor principalilor beneficiari ai sistemului de educație”, susține deputata USR, Cristina Iurișniți, membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților.

USR consideră că apariția Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A afectează piața concurențială a editurilor și instaurează monopolul redactării și tipăririi manualelor școlare. Ministerul Educației Naționale are obligația de a remedia cauzele problemei, nu efectele survenite, prin planificarea eficientă a licitațiilor, prin alocarea sumelor necesare achiziționării manualelor de calitate și prin asumarea unei conduceri responsabile care să gestioneze relația cu piața editurilor.

Gravitatea situației pe care Ministerul Educației Naționale o promovează este condamnată atât de Federația Editorilor Europeni, cât și de instituțiile de presă internațională care menționează că o situație asemănătoare mai este întâlnită doar în statele lipsite de principii democratice, singurul stat european care și-a mai asumat o astfel de decizie fiind Ungaria lui Viktor Orban. ”Măsurile abuzive asumate de Guvernul Tudose, bulversarea sistemului educațional, refuzul intelectualilor români de a se mai implica în procesul de redactare a manualelor școlare, dar și lipsa unei viziuni democratice și predictibile reprezintă principalele motive pentru care solicit Guvernului retragerea Hotărârii de Guvern și demiterea ministrului Educației, Liviu Marian Pop”, afirmă deputata USR, Cristina Iurișniți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.