Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR cere intervenția Comisiei Europene, după OUG dată de Tudorel Toader: 'E o zi neagră pentru justiție'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Tudorel Toader

Uniunea Salvaţi România consideră că ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor Justiţiei, anunţată marţi de ministrul Tudorel Toader, reprezintă o modalitate de legiferare împotriva tratatelor Uniunii Europene şi face un apel la organismele internaţionale să intervină, dar şi la cetăţeni să nu rămână indiferenţi şi să iasă în stradă, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

"Astăzi este o zi neagră pentru Justiţia din România. PSD, ALDE, Tudorel Toader au reuşit să dea o ordonanţă de urgenţă prin care acaparează practic ÎCCJ, acaparează Parchetul General, DNA, DIICOT, vor să pună mâna pe absolut tot ce înseamnă justiţie în această ţară. (...) Vom putea ataca la CCR, dar va trebui să facem apel şi la organismele internaţionale. Deja Comisia Europeană trebuie să intervină. Trebuie să dea socoteală cineva din acest Guvern, din acest Legislativ, pentru că se legiferează împotriva tratatelor Uniunii Europene şi a MCV. Dacă se va merge pe această linie, se va ajunge în faţa Curţii Europene de Justiţie şi acolo România va pierde. Şansa noastră este că suntem membri ai UE şi avem speranţe în acest sens. În rest, cetăţenii României cred că au un nou motiv să protesteze pentru nenorocirea care s-a întâmplat astăzi, sper să nu treacă cu vederea, că este o mare mizerie ce s-a întâmplat astăzi pe legile Justiţiei. Şi cred că pieţele se vor umple din nou de protestatari care apără statul de drept", a afirmat Stelian Ion, la Parlament.

Citește și: Lovitură pentru Laura Codruța Kovesi! Meciul pierdut azi

Potrivit acestuia, ordonanţa de urgenţă prezentată de Tudorel Toader "nu a fost absolut deloc discutată, nu a fost anunţată".

"Pur şi simplu este o ordonanţă de urgenţă care aruncă în aer legile Justiţiei. Dincolo de răul deja făcut de Parlament prin modificarea legilor Justiţiei, astăzi se fac alte şi alte modificări absolut nocive pentru Justiţie. Trebuie să spunem foarte clar că ceea ce se întâmplă acum este o continuare a Ordonanţei 13 din 2017, este o continuare a mutilării legilor Justiţiei, este o continuare a lungului şir de ordonanţe de urgenţă prin care se doreşte acapararea Justiţiei. În primul rând, Tudorel Toader vine astăzi cu modificări de numire a procurorilor de rang înalt. Avizul Secţiei pentru procurori nu mai este necesar. (...) Mai mult, pe viitor va putea fi numit un procuror general, un procuror şef DNA, un procuror şef DIICOT sau procurori şefi de secţii din cadrul acestor parchete dacă în prezent este judecător, ceea ce este o aberaţie absolută şi în deplină contradicţie cu ceea ce însuşi PSD a clamat în ultima perioadă şi anume separaţia carierelor magistraţilor. (...) Se doreşte numirea unor judecători obedienţi la ÎCCJ şi, pentru că legea actuală constituie o piedică pentru aceşti politicieni, se modifică legea în sensul în care pe viitor interviul - acel criteriu de selecţie foarte subiectiv şi foarte lax - va avea o pondere din ce în ce mai mare în evaluarea făcută la adresa candidaţilor pentru funcţia de judecător la ÎCCJ. Şi, în al doilea rând, se modifică criteriile referitoare la vechimea în funcţie. (...) Sunt multe modificări foarte foarte grave", a mai spus deputatul USR.

Citește și: Noi contre dure între Guvern și BNR! Replică aspră pentru omul lui Dăncilă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.