Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR critică: Plafonarea preţurilor, o măsură ineficientă. Guvernul poate aplica alte măsuri pentru a proteja buzunarul românilor

Colliers
hypermarket cumparaturi carucior

Decizia de a prelungi cu două luni plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază este doar încă o măsură populistă PSD-PNL, total ineficientă, care nu salvează bugetul niciunei familii din România, au transmis reprezentanţii USR. Dincolo de minciunile partidelor la guvernare, realitatea este că preţurile la raft au explodat şi că alimentele de bază au ajuns să coste în România condusă de Ciolacu, Ciucă şi Iohannis peste o treime din pensia minimă, respectiv peste un sfert din salariul minim, mai spun aceştia.

„Plafonarea preţurilor nu a funcţionat niciodată. Nu funcţionează nici în România. Companiile apelează la tot felul de tertipuri pentru a-şi ascunde marjele, fie cumpărând în interiorul grupului mai scump, fie făcându-şi propriile mărci de distribuitor. Rezultatul este rău şi pentru consumatorul român, care plăteşte aceleaşi preţuri scumpe, şi pentru producătorul român, care îşi pierde din oportunităţile de vânzare. Ani la rând, legislaţia - făcută chipurile ca să ajute producătorul român - l-a oropsit, încărcându-l cu birocraţie şi încurajând, de fapt, marile magazine să-l ocolească. Ce ar trebui să facă Guvernul dacă ar vrea să-i ajute pe români este să abroge toate acele reglementări care încurajează ocolirea producătorului român şi cresc costurile administrative, plătite tot de români sub forma unor preţuri mai mari”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei, potrivit comunicatului de presă al partidului, potrivit news.ro.

Prelungirea măsurii plafonării preţurilor la alimente este doar o nouă dovadă a ipocriziei PSD-PNL, mai precizează sursa citată.

Aruncă măsura în spaţiul public, deşi ştiu că nu a dat rezultate şi că producătorii o consideră catastrofală. Mai mult, PNL continuă să susţină măsura chiar şi după ce a recunoscut, prin vocea pensionarului special Ciucă, faptul că plafonarea „nu funcţionează”.

„PNL a devenit, prin conducerea din ultimii doi ani, cel mai populist şi anti-liberal partid din România. Deşi multe voci au spus că măsura nu funcţionează, iar cetăţenii simt pe pielea lor creşterile de preţuri de la o săptămână la alta, PNL şi PSD prelungesc măsura doar pentru că este populistă şi au senzaţia că-i ajută electoral. Şi, poate, pentru că nişte băieţi deştepţi pe lanţul de distribuţie câştigă miliarde de lei pe cârca românilor”, a afirmat deputatul USR Alin Apostol.

 

În timp ce premierul Ciolacu se laudă că menţine puterea de cumpărare a românilor, coşul minim de cumpărături, compus din alimente de bază, s-a scumpit cu aproape 18% faţă de începutul anului 2023, adică aproape de două ori mai mult decât a crescut salariul minim în aceeaşi perioadă.

„Mâncare sau medicamente? Mâncare sau facturi? Sunt întrebările pe care şi le pun prea mulţi dintre români în fiecare lună. Coşul de supravieţuire a ajuns la 503 lei pe lună. Preţurile de la raft au explodat, iar alimentele de bază costă acum peste o treime din pensia minimă şi peste un sfert din salariul minim. Şi mai grav: un părinte singur pe salariul minim ajunge să dea aproape jumătate din venitul casei doar pe mâncare. Plafonarea cu care Ciolacu se laudă la televizor este o minciună, o umilire faţă de românii care se chinuie să supravieţuiască în ţara lor”, a explicat şi Denisa Neagu, deputată USR şi membru în Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Guvernul Ciolacu poate aplica alte măsuri pentru a proteja buzunarul românilor, dar nu are curaj să o facă. Relaxarea taxării pe muncă şi reducerea poverii fiscale pentru antreprenori sunt doar două metode prin care angajaţii şi micii întreprinzătorii ar rămâne cu mai mulţi bani în fiecare lună, conchide sursa menţionată.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că a decis prelungirea cu 60 de zile a ordonanţei privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Şeful Exectutivului a adăugat că românii trebuie să beneficieze în continuare de stabilitatea preţulor la alimente şi este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.