Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR dă detalii despre CEARTA din interior cauzată de invalidarea unui candidat: Filialele au cel mai greu cuvânt. Forurile naţionale pot valida sau invalida

Mediafax
USR

USR a transmis, marţi, cum funcţionează procesul de desemnare a candidaţilor pentru alegerile parlamentare, după invalidarea candidaturii lui Vlad Teohari la alegerile parlamentare. Reprezentaţii USR susţin că filialele au cel mai greu cuvânt de spus, însă două dintre forurile naţionale pot invalida propunerile locale. Biroul Naţional poate invalida pe motive de oportunitate, iar Comisia de Arbitraj pe motive de integritate, iar toţi candidaţii care s-au înscris în cursă cunosc aceste lucruri şi au fost de acord cu ele, anunță news.ro.

”Deoarece procesul nostru intern de desemnare a candidaturilor pentru parlamentare creează un interes justificat, simţim nevoia să venim cu clarificări asupra acestui proces. Filialele USR au cel mai greu cuvânt de spus în alcătuirea listei reprezentanţilor judeţului în Parlament. Într-o primă etapă, fiecărei filiale îi este alocat un număr de delegaţi proporţional cu scorul obţinut la ultimele alegeri naţionale. În cazul nostru, luăm ca punct de referinţă alegerile pentru Consiliul Judeţean. După aceea, toţi membrii cu cotizaţia plătită până în luna august, pot vota delegaţii care să le reprezinte filiala în etapa a doua”, a transmis USR.

Citește și: Rareș Bogdan, despre majorarea pensiilor: Mă deranjează ipocrizia celor din PSD. Dacă şi-ar fi dorit atât de mult , ar fi crescut pensiile atunci, nu cu o prorogare de un an şi două luni de zile

Potrivit formaţiunii, în a doua etapă, delegaţii votaţi de toate filialele locale se întrunesc şi votează lista de candidaţi susţinuţi oficial.

”După etapa aceasta, forurile naţionale ale partidului nu pot decât valida sau invalida alegerile făcute de filiale. În cazul USR, sunt două foruri care pot invalida candidaturi. Unul este Biroul Naţional, pe motive de oportunitate politică. Altul este Comisia Naţională de Arbitraj pe motive de integritate, aceasta exprimând şi o opinie consultativă pe oportunitatea politică. Acest ultim pas este necesar pentru a preveni situaţii cum au fost în actuala legislatură. Cazuri precum Adrian Dohotaru sau Matei Dobrovie nu trebuie să se mai întâmple. Adică, parlamentari care pleacă (de facto sau de iure) la alt partid şi care fură voturile USR pentru Parlament”, a mai transmis USR.

Reprezentanţii formeţiunii recizează că ”acest proces a fost cunoscut şi acceptat de toţi cei care s-au înscris în această cursă”.

”Este un proces care, contrar celorlalte partide, face imposibilă impunerea parlamentarilor de la centru, dar care permite organizaţiei să aibă şi anticorpi pentru persoane care pot avea obiective diferite faţă de cele ale partidului. Statutul USR, aşa cum a fost gândit de fondatori, asigură pe de o parte decizia autonomă a filialelor judeţene şi, pe de altă parte, un drept de veto din partea a două foruri independente alese distinct, de către Congres: Biroul Naţional şi Comisia Naţională de Arbitraj”, a mai transmis USR.

Citește și: Liviu Pleșoianu pune tunurile pe Raed Arafat: Aștept ieșirile dvs. publice în care, cu aplomb egal, să spuneți că vă opuneți desfășurării alegerilor în 6 decembrie

În cazul validării listei pentru filiala Diaspora, Comisia Naţională de Arbitraj a dat un aviz obligatoriu pentru invalidarea unui candidat, iar Biroul Naţional a luat act de această decizie obligatorie a Comisiei de Arbitraj, acţionând strict în cadrul limitelor statutului.

”Este normal ca în acest proces să existe persoane nemulţumite, dar prima noastră responsabilitate este către susţinătorii noştri pentru a le oferi o listă cât mai bună de parlamentari pentru următoarea legislatură”, au mai transmis reprezentanţii partidului.

Candidatura lui Vlad Teohari la alegerile parlamentare, susţinută de USR PLUS Diaspora, a fost invalidată de Biroul Naţional în urma unui aviz negativ de integritate dat de Comisia de arbitraj a partidului după ce acesta a semnat anul trecut o scrisoare deschisă iniţiată de Mihai Goţiu şi în care peste 100 de membri USR reclamau execuţiile din partid.

Demersul fusese determinat de excluderea Olimpiei Ardelean ca urmare unei postări de pe contul ei personal de Facebook, în care sesiza nereguli din cadrul organizaţiei judeţene Ilfov.

Citește și: Virgil Musta, după recordul de pacienți la ATI: Paharul s-a umplut. Nu ştim ce facem în continuare .

Mihai Martin, membru în conducerea filialei Olt şi-a anunţat demisia, acuzând că echipa Barna continuă acţiunile care au dus USR la scorul mic pe care îl are acum.

Istoricul Bogdan Jitea îşi anunţă demisia din USR Sector 3, afirmând că şi el este semnatar al scrisorii generate de excluderea Olimpiei Ardelean şi deci pasibil de a fi acuzat de lipsă de integritate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.