Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR demască o nouă ALIANȚĂ în Parlament: UDMR, PNL și PSD au făcut BLOCAT DEMITEREA funcționarilor publici corupți

Inquam Photos / George Calin
vot parlament plen camera deputatilor

Proiectul USR care vizează decuplarea funcţionarilor publici declaraţi incompatibili de ANI de funcţiile de conducere şi control în sistemul bugetar, propunere legislativă iniţiată de senatorul USR Cosmin Poteraş, nu a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor după ce deputaţii PNL, UDMR şi PSD au făcut front comun şi au refuzat să voteze iniţiativa, arată un comunicat de presă al partidului. Prin opţiunea „prezent, nu votez” adoptată, deputaţii PNL, UDMR şi PSD au făcut, practic, scut în jurul funcţionarilor publici incompatibili, mai indică sursa citată, scrie News.ro.

„Ideea proiectului de modificare a Legii Agenţiei Naţionale de Integritate a apărut în urma unor sesizări venite din circumscripţia Dolj cu privire la situaţii în care diverse persoane, incompatibile ca primari, se «transformau» ulterior în administratori publici, urmând să exercite atribuţii de primar. Ulterior, am discutat cu colegii şi mi-am dat seama că situaţia este generalizată, la nivel de ţară: cei care nu mai pot fi aleşi, pe o perioadă de 3 ani, sunt numiţi în diverse funcţii de răspundere şi, ce e mai important, gestionează banul public sau instituţii importante. Acest lucru contrazice spiritul legii, pentru că nu titulatura funcţiei e importantă, ci atribuţiile pe care persoana respectivă le exercită, în special, repet, când e vorba de bani”, a declarat senatorul USR Cosmin Poteraş, conform comunicatului de presă. Proiectul de lege propune, în primul rând, ca funcţionarii publici declaraţi incompatibili să ia, literalmente, o pauză de 3 ani de la funcţiile publice de conducere şi control, fie ele alese sau numite. În al doilea rând, iniţiativa ridică problema prescripţiei, pentru că legea în vigoare în acest moment stabileşte o derogare de la dreptul comun şi lipseşte, practic, ANI de instrumentele necesare pentru a-şi face treaba. Pentru remedierea problemei, USR a propus abrogarea art. 25 alin. 5 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, astfel încât regulile de drept comun din Codul Civil să se aplice tuturor.

„Legea a avut un parcurs destul de dificil în Camera Deputaţilor, cu toate eforturile colegilor de la USR de a-i convinge pe ceilalţi de necesitatea ei. De exemplu, a primit aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului, unde câţiva deputaţi par să creadă că ar exista un drept constituţional la şefie. Nu vorbim aici de o îngrădire a drepturilor, ci de o măsură cu caracter temporar, menită să ocrotească interesul public şi este în interesul cetăţenilor ca funcţiile publice să fie exercitate de oameni integri. Din păcate, nu a existat în final consens în Cameră, în special cu privire la prescripţie, şi am asistat astăzi la votul final, în care 197 dintre deputaţii prezenţi nu au votat. Legea va merge în continuare la Senat, unde sper să găsim mai multă înţelegere de la colegii din PNL, PSD şi UDMR. Nu ne putem aştepta ca ANI să facă treabă în lipsa instrumentelor legale necesare. În caz contrar, vom continua această practică nocivă în care aceleaşi persoane schimbă scaunele între ele, în dispreţul legii şi al cetăţenilor care i-au ales”, a mai spus Cosmin Poteraş, conform sursei menţionate.

Cele 197 de refuzuri de a vota îmbunătăţirile la Legea 176/2010 şi Legea ANI au venit de la PSD (103), PNL (62), UDMR (18) şi minorităţile naţionale (14).

Înaintea votului de marţi, proiectul a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social, precum şi un raport favorabil de la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, conchide sursa amintită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.