Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, împins de la spate să declanșeze referendum național pe justiție

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Președintele USR, Dan Barna, a declarat luni, la Parlament, că este „obligatoriu” ca șeful statului să organizeze un referendum legat de legislația penală după ce PSD i-a cerut premierului să dea OUG pentru amnistie și grațiere.

Subiectul referendumului anuntat de la ordonanța 13. Fata de acum un an avem 1 milion de romani care au spus explicit ca nu vor penali in functii publice. Probabil un referendum, acel referendum pe justitie, este in acest moment necesar si obligatoriu pentru societate pentru a iesi din acest coșmar în care am fost târâți de doi ani de zile”, a spus Barna.

Pe 24 octombrie, după consultările de la Cotroceni pe tema legilor justiției, liderul Dan Barna spunea că a discutat cu Klaus Iohannis despre un referendum și „a rămas să ne mai gândim”. „Președintele a fost de acord că această inițiativă poate fi un subiect de discuție pentru un referedum pe justiție, a rămas să ne mai gândim, să vedem cum evoluează situația”, a declarat Dan Barna.

Pe 12 decembrie, 28 de organizaţii civice i-au trimis șefului statului o petiţie prin care îi cer să convoace un referendum naţional pe tema Justiţiei.

Pe 12 iunie, șeful statului spunea că este nevoie de o amplă dezbatere în societate, cu toți actorii implicați, pentru a lămuri situația justiției. El a explicat că la finalul unei astfel de dezbateri se poate ajunge la un referendum.

În noiembrie 2017, întrebat dacă rămâne o opțiune organizarea unui referendum pe tema justiției, președintele a răspuns: ”Sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile şi prerogativele prezidenţiale pentru a interveni în acest proces, în sensul păstrării independenţei justiţiei. Tot ce este posibil şi legal şi constituţional poate şi va fi folosit de mine”.

În ianuarie 2017, pe fondul OUG 13, Klaus Iohannis a declanșat procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la „continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”. Referendumul nu a mai avut loc după ce OUG 13 a fost abrogată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.