Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR îl îngroapă pe Ludovic Orban: Ce pedeapsă riscă preşedintele PNL

Inquam Photos / Octav Ganea
ludovic orban pg

Aproape 20 de parlamentari USR au semnat vineri un denunţ la Parchetul General împotriva colonelului Sebastian Cucoş, fost şef al Jandarmeriei, după ce acesta a depus un denunţ la DIICOT. Printr-o rapidă răsturnare de situaţie, demersul USR ar putea lovi direct în Ludovic Orban.

Parlamentarii USR îl acuză pe Cucoş de inducerea în eroare a organelor judiciare, pentru că fostul şef al Jandarmeriei Române a depus la DIICOT o plângere penală, în numele Jandarmeriei, prin care acuza o tentativă de lovitură de stat la protestul din 10 august, din Piaţa Victoriei. Rămâne de văzut în ce măsură colonelul Cucoş va putea fi tras la răspundere dacă plângerea este depusă în numele instituţiei, având în vedere că articolul 135 din Codul Penal prevede că "(2) Instituţiile publice nu răspund penal pentru infracţiunile săvârşite în exercitarea unei activităţi ce nu poate face obiectul domeniului privat."

Vezi şi: DIICOT a clasat dosarul în care preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare

La scurt timp de la denunţul parlamentarilor USR, a venit o altă veste din partea DIICOT. Procurorii au clasat plângerea depusă de Ludovic Orban, preşedintele PNL, împotriva premierului Viorica Dăncilă. Orban o acuza pe Dăncilă de înaltă trădare şi alte fapte, în legătură cu memoradumul privind posibila mutare a ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Clasarea s-a făcut în baza articolului 16 alin. (1), litera a) din Codul de Procedură Penală: "Fapta nu există."

Demersul USR, venit chiar în ziua clasării dosarului de la DIICOT, deşi fără legătură directă, ar putea constitui un precedent periculos pentru Ludovic Orban. Astfel, preşedintele PNL ar putea fi el însuşi obiectul unei plângeri penale privind inducerea în eroare a organelor judiciare (fostul "denunţ calomnios").

Potrivit articolului 268 din Codul Penal, "(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.