Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR, în plin război cu primarul Timișoarei: 'Putem spune, cu legea în mână, că domnul Robu dezinformează'

www.renasterea.ro
Nicolae Robu

USR Timişoara îl acuză pe edilul Nicolae Robu că dezinformează cetăţenii în privinţa responsabilităţii pe care Primăria municipiului o are vizavi de salubritatea localităţii, oraşul fiind "plin de deşeuri", informează Agerpres.

Rodica Militaru, membru în Biroul Local al USR Timişoara, afirmă, luni, într-un comunicat transmis AGERPRES, că, "în timp ce oraşul e plin de deşeuri din construcţii, coşuri de gunoi ce dau pe dinafară, ambalaje, frunze nemăturate, praf pe lângă borduri şi rampe de gunoi, primarul Nicolae Robu se derobează, în stilu-i caracteristic, de responsabilităţi".

Rodica Militaru a explicat faptul că, până la sfârşitul lui octombrie 2018, RETIM răspundea de salubrizarea stradală şi ridicarea rampelor clandestine de de deşeuri - prin contractul cu primăria Timişoara, expirat în august şi prelungit până în octombrie, în timp ce de colectarea deşeurilor de la persoane fizice şi juridice se ocupă, prin contractul în curs, ADID Timiş (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri), o organizaţie constituită din toate primăriile din judeţ şi Consiliul Judeţean, ce are rolul de a gestiona serviciul de salubrizare a localităţilor.

Citește și: Informație-BOMBĂ: De ce ar beneficia GRATUIT Carmen Dan - Pregătiri INTENSE pentru noua funcție

"Azi, la finalul lui 2018, din cauza nepăsării instituţiilor locale, nu avem salubrizare stradală, nimeni nu mai ridică gunoiul din rampele clandestine şi autorităţile locale nici nu verifică dacă populaţia are sau nu contract cu RETIM", a spus Rodica Militaru, citată în comunicat.

Aceasta a subliniat că salubrizarea stradală din Timişoara este, practic, inexistentă, RETIM ocupându-se acum doar de colectarea deşeurilor.

"Pentru acordarea serviciilor de salubrizare, primăria Timişoara are în curs o licitaţie, după ce licitaţia din primăvară a fost un eşec. La această a doua licitaţie au depus oferte doi operatori (...), iar ofertele lor sunt în curs de analizare, termenul limită fiind luna mai 2019", a afirmat Rodica Militaru.

Între timp, primăria Timişoara a încheiat un contract direct cu societatea din subordine, Horticultura, care se ocupă cu întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, pentru a face curat în oraş pentru 80 de zile, în schimbul a 34.000 euro, dar instituţia nu are nici pregătirea şi nici numărul de oameni necesari pentru a face curat în oraş, lucru care este nelegal, potrivit USR-istei. În noile condiţii, Primăria Timişoara nu mai ridică gunoiul depozitat în rampe clandestine.

"Atribuirea salubrizării către o firmă care nu are licenţă pentru activitatea de salubrizare este nelegală, aşa cum arată Legea 101/2006 la articolul 30 şi se sancţionează cu amendă 30.000 de lei la 50.000 de lei (...). Aşadar, domnul Robu a acţionat ilegal când a oferit salubrizarea către Horticultura", a mai susţinut Rodica Militaru.

Totodată, aceasta a menţionat că Nicolae Robu dezinformează atunci când susţine că nu este în sarcina administraţiei locale strângerea gunoiului din rampele clandestine.

Citește și: SURSE - Negocieri în PSD: 3 candidați pe scaunul lui Neacșu. Cine ar putea să preia interimar Ilfov și Caraș Severin

"Putem spune, cu legea în mână, că domnul Robu dezinformează atunci când spune că nu cade în sarcina primăriei strângerea gunoiului din rampele clandestine, respectiv, că 'Tot ce înseamnă gunoi menajer - altfel spus: gunoi din pubele, containere, rampe clandestine (s.n.), rampe sezoniere de primăvară şi toamnă - nu mai are legătură cu primăria. Primăria este responsabilă doar de ridicarea gunoiului din colţurile de pe domeniul public - trotuare, pieţe, staţii STPT, parcuri - şi de măturatul şi spălatul străzilor!' Garda de Mediu a amendat primăria pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile, iar amenda o vom plăti cu toţii, nu doar domnul Robu, deşi dumnealui este vinovat", a mai arătat Rodica Militaru.

Pe de altă parte, aceasta a detaliat că există persoane fizice şi juridice care nu au contract cu RETIM sau, dacă au, declară mai puţine persoane în contract, dar lasă gunoiul prin pubelele vecinilor sau la colţ de stradă. Primăria are instrumentul legal de a impune încheierea unui contract pentru ridicarea deşeurilor, conform Legii 101/2006, art. 30.

"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei refuzul utilizatorului de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorul de salubrizare licenţiat în aria de delegare respectivă. Primăria poate rezolva situaţia celor fără contracte cu operatorul de salubritate, prin impunerea unei taxei speciale, pe care s-o vireze ulterior operatorului. (...) În concluzie, nu avem salubrizare stradală, nimeni nu mai ridică gunoiul din rampele clandestine şi nici nu verifică dacă populaţia are sau nu contract cu RETIM. Toate aceste responsabilităţi cad în sarcina autorităţilor locale", a conchis Rodica Militaru.

Citește și: Veste ȘOC pe piața aeriană! Compania TAP Air Portugal se retrage din România. Ce trebuie să știe clienții care și-au cumpărat deja bilete de avion

Săptămâna trecută, Garda de Mediu a amendat Primăria Timişoara cu 50.000 de lei pentru gunoaiele din oraş, iar edilul a acuzat instituţia că este "psd-rizată", întrucât "Primăria Municipiului Timişoara este responsabilă doar de ridicarea gunoiului din coşurile de pe domeniul public (trotuare, pieţe, staţii ale mijloacelor de transport în comun, parcuri) şi de măturatul şi spălatul străzilor", restul căzând în sarcina ADID.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.