Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR: 'Ministrul Fondurilor Europene nu-şi ia niciun angajament în privinţa banilor de la UE'

ioan marcel bolos

Uniunea Salvaţi România apreciază că ministrul Fondurilor Europene "nu-şi ia niciun angajament în privinţa banilor de la UE", opinie exprimată după ce Marcel Boloş a fost audiat, marţi, în Comisia de Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

"Ministrul Fondurilor Europene nu-şi ia niciun angajament în privinţa banilor de la UE. (...) Întrebat în privinţa posibilităţilor de a utiliza fondurile destinate combaterii efectelor pandemiei pentru investiţii, în primul rând în infrastructura naţională - autostrăzile A7 şi A8, esenţiale pentru Moldova, şi spitale regionale -, ministrul Boloş a invocat stadiul incipient al elaborării Programului de rezilienţă şi recuperare (de care trebuie să se ocupe Ministerul Fondurilor Europene), refuzând orice fel de angajament sau informaţie cu grad minim de precizie. Mai mult decât atât, ministrul nu a oferit date nici în privinţa fondurilor destinate A7 şi A8 din finanţările structurale şi de coeziune alocate României, promiţând că va informa comisia în scris", se arată într-un comunicat USR.

În comunicat se menţionează că ministrul a fost audiat la solicitarea deputatului USR Iulian Bulai, pe tema fondurilor pe care România le va primi de la Uniunea Europeană, în contextul pandemiei de COVID-19. Conform sursei citate, solicitarea deputatului a vizat negocierile României cu Comisia Europeană în privinţa acestor fonduri, cerinţele avansate de ţara noastră, stadiul negocierilor şi destinaţia acestor bani, estimaţi la 33 de miliarde euro, în finanţări nerambursabile şi credite garantate.

Citește și: Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar. Ce a decis instanța

"Chestionat de membrii comisiei, Marcel-Ioan Boloş a detaliat modul în care fondurile europene deja primite de România au fost, în unele cazuri, reorientate pentru acoperirea unor nevoi urgente generate de pandemie, în condiţiile în care ţara noastră nu era deloc pregătită să facă faţă unor urgenţe medicale sau pur şi simplu urgenţe de amploare", mai reiese din comunicat.

Conform USR, ministrul Fondurilor Europene a prezentat programele deja aprobate la nivelul Uniunii Europene, centrate pe susţinerea ocupării forţei de muncă, digitalizare, transport verde, formare profesională a personalului medical, cercetare, fără a menţiona concret priorităţile propriu-zise ale României.

"Sunt nemulţumit de lipsa de precizie a angajamentelor Guvernului pentru infrastructura mare, iar aceeaşi neclaritate, însoţită de lipsa informaţiilor, am regăsit-o şi în privinţa susţinerii IMM-urilor din zona Moldovei - zona cea mai afectată de pandemie la noi. Dacă tot suntem într-o fază primară a gândirii Programului de rezilienţă şi recuperare al României, ar fi cazul - şi ar fi imperativ necesar - ca ministrul Boloş şi, în general, Guvernul României să aibă în vedere introducerea în acest program a investiţiilor în infrastructură şi sprijinirea reală şi a antreprenorilor şi a pieţei muncii în Moldova. Voi urmări în perioada imediat următoare felul în care Guvernul se achită de datoriile, atât de amânate, către Moldova şi oamenii ei", a conchis Iulian Bulai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.