Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fault la premier - După reproșurile aduse lui Florin Cîțu, USR PLUS propune o zi liberă plătită pentru angajații care se vaccinează

Inquam Photos / George Calin
vot parlament plen camera deputatilor

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 pot beneficia, la cerere, de o zi liberă, potrivit unei inițiative legislative depusă joi de deputații USR PLUS Oana Țoiu și Radu Molnar. Demersul vine în contextul în vicepremierul Dan Barna i-a reproșat miercuri primului ministru Florin Cîțu eșecul campaniei de vaccinare, spunând că locul 25 din 27 la nivelul Europei „nu arată nici performanță, nici înțelepciune strategică”.

„Venim în fața românilor cu un proiect care să încurajeze vaccinarea. Suntem conștienți că e singura variantă pentru a scăpa de pandemie. La cerere, angajații vor avea o zi liberă pentru a se vaccina. Proiectul arată că USR PLUS și coaliția de guvernare se așează pe drumul combaterii pandemiei. Știm că sunt mulți români care s-au vaccinat la centre în afara localității lor, așa că venim în întâmpinarea acestei probleme cu o inițiativă legislativă”, a transmis deputatul USR PLUS Radu Molnar, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

Inițiativa modifică Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și propune ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de:

a) o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaților;

b) o zi scutire de frecvență, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;

c) de asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, și unul dintre părinți în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

În proiectul deputaților USR PLUS, se menționează că drepturile persoanelor se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituția la care a fost efectuată vaccinarea.

„Ziua liberă pe care o pot cere angajații este valabilă atât pentru primul vaccin, cât și pentru rapel. Am introdus și posibilitatea unei zile libere pentru părinți, pentru momentul în care va fi disponibilă vaccinarea pentru copii. În acel moment vor avea zi liberă dacă copilul va fi vaccinat, iar copiii vor avea absența la școală motivată”, a explicat deputata USR PLUS Oana Țoiu, președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.