Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR pregătește privatizarea termoficării din București

Inquam Photos / Octav Ganea
conducte ceas presiune termic

La adăpostul mediatic al crizei din Ucraina, USR face primul pas către vânzarea serviciului de termoficare din București, cu un buget anual de peste 2,5 miliarde de lei. Ieri, deputații USR Năsui și Prună, alături de consilierii generali USR, i-au transmis primarului general că doresc înlăturarea ”monopolului” și ”deschiderea pieței” pentru termoficarea din București. Deloc întâmplător, la începutul anului USR a votat dublarea prețului la gigacalorie pentru bucureșteni.

Un nou tun USR. Miza: 2,5 miliarde de lei pe an

USR controlează Compania Municipală Termoenergetica București S.A. prin 3 consilieri generali, membri majoritari în Adunarea Generală a Acționarilor, aceasta fiind responsabilă de ”buna funcționare” a termoficării din Capitală. În acest context, miercuri 11 mai, USR l-a convocat pe primarul general la o întâlnire în care i-a trasat sarcinile în ceea ce privește viitorul serviciului de termoficare și al Companiei Termoenergetica.

Deputatul USR de București, Cristina Prună, autointitulată specialistă în energie, i-a transmis lui Nicușor Dan că este obligatorie ”diversificarea surselor de producere, distribuție și furnizare de agent termic”.

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, a explicat că bucureștenii sunt ”prizonieri ai sistemului”, a criticat monopolul Termoenergetica și i-a arătat primarului ce e de făcut: ”să deschidem piața astfel încât oamenii să aibă alternative”.

În traducere liberă, așa-zisa dezbatere, în care primarul general și-a primit foaia de parcurs, este primul pas către distrugerea Termoenergetica și privatizarea termoficării din București. Miza este bugetul anual de peste 2,5 miliarde de lei, peste 500.000 de locuințe racordate la serviciul public și peste 1.200.000 de bucureșteni dependenți de serviciu.

Discuția despre privatizarea termoficării din București vine în continuarea liberalizării pieței de energie electrică, demers susținut de aceiași deputați USR, Prună și Năsui și care a dus la explozia prețului la energie electrică pentru consumatorii casnici și industriali. Prin urmare, strategia și modul de operare ale USR sunt clare și este doar o chestiune de timp până când vânzarea termoficării va fi pusă în discuție de USR în Consiliul General.

Prețul la gigacalorie dublat pentru a pregăti privatizarea?

În acest context, primarul general și USR București trebuie să răspundă public la următoarele întrebări:

  1. În luna martie 2022 prețul gigacaloriei pentru bucureșteni a fost majorat de la 143 la 330 de lei, la inițiativa lui Nicușor Dan și cu voturile USR.

Ați majorat prețul gigacaloriei pentru bucureșteni pentru a face Termoenergetica mai atractivă pentru potențialii investitori și pentru a pregăti privatizarea?

  1. Din 2019 până în 2021 pierderile în rețea aproape s-au dublat. Deși vechea administrație a atras fonduri europene de peste 200 de milioane de euro pentru investiții, în peste un an de zile Nicușor Dan nu a reușit nici măcar să lanseze procedura de licitație.

Ați amânat intenționat investițiile și reparațiile în rețea pentru a diminua calitatea serviciului și pentru a justifica nevoia de privatizare?

  1. Nicușor Dan și USR au amânat orice dezbatere despre viitorul termoficării, chiar dacă era clar că bugetul Municipiului București pentru 2022 nu se poate închide. Nici măcar nu s-au făcut demersuri serioase către Guvern, așa cum au făcut toate municipalitățile afectate de majorarea prețurilor. Mai mult, Primăria Municipiului București înregistrează constant datorii către Termoenergetica, fără a da semne că dorește o rezolvare sustenabilă a situației.

Ați sabotat intenționat Termoenergetica, astfel încât să justificați nevoia de privatizare?

Bucureștenii trebuie să știe care sunt jocurile de culise ale USR, din cauza cărora plătesc mai mult, dar nu au apă caldă și căldură în calorifere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.