Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR răspunde acuzațiilor privind finanțarea: Sumele nu rămân la partid

Inquam Photo / Octav Ganea
nicusor dan usr Inquam Photos

USR susţine, prin intermediul unui comunicat de presă, că ”sumele vehiculate în media” privind finanţarea formaţiunii, cu excepţia cotizaţiilor, reprezintă donaţii şi împrumuturi către cele două campanii electorale ale USB şi USR din 2016, ”nu bani pentru funcţionarea partidului”. Conform USR, sumele nu rămân la partid, USR este obligate sa le returneze candidaților.

„Într-o serie de articole de presă au apărut informații legate de finanțarea USR în 2016, prezentate în mod distorsionat. În opinia USR, responsabil pentru această neînțelegere este modul în care legea impune partidelor politice raportările financiare anuale.

Sumele vehiculate în media, cu excepția cotizațiilor, reprezintă donații și împrumuturi către cele două campanii electorale ale USB și USR din 2016, nu bani pentru funcționarea partidului. Aceste donații și împrumuturi respectă reglementările în vigoarea privind finanțarea campaniilor electorale.

Fost șef SIE: Ghiță, o vulnerabilitate de securitate națională. Arma serviciilor secrete

Astfel, candidații pentru alegerile locale și parlamentare apar ca donatori către partid pentru că, potrivit articolului 28, alineatul 3 din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale contribuţiile pentru campania electorală se depun sau se virează în conturile prevăzute la alin. (1) numai de către candidaţi sau de către mandatarul financiar, la împuternicirea acestora, începând cu data depunerii propunerilor de candidaturi.

Hans Klemm speră la o înțelegere cu Guvernul: 'Este o veste bună'

La alineatul 8, legea impune și proveniența donațiilor pe care candidații le pot face: numai din donaţii primite de candidaţi de la persoane fizice, din venituri proprii sau din împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituţii de credit.

Explicația pentru care candidații la alegerile locale și parlamentare sunt donatorii partidului este că, potrivit legii, doar candidații pot face donații în conturile de campanie ale partidului. AEP nu a constatat încălcări ale limitelor contribuțiilor ce trebuiau depuse de candidaţi.

Sumele publicate de media ca reprezentând donațiile candidaților către partid provin, în cea mai mare parte, din donațiile primite de către candidați prin Platforma Finanțare Politică a Asociației G2, fapt demonstrat de declarațiile pe propria răspundere depuse de către candidați la Autoritatea Electorală Permanentă.

În pus, partidele politice, prin intermediul mandatarilor financiari, au obligaţia de a restitui candidaţilor, în termen de 120 de zile de la data alegerilor, sumele rambursate şi/sau sumele necheltuite conform contribuţiilor pe care aceştia le-au depus. Sumele nu rămân la partid, USR este obligate sa le returneze candidaților.”

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.