Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR se gândește să pice guvernul Orban

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, luni, că un scenariu vehiculat în partid, pentru a ajunge la alegeri anticipate, ar fi un vot împotriva Guvernului Orban, însă este doar opțiune de lucru, una tehnică, nu neapărat politică, potrivit Mediafax.

Citește și: SURSE Blocaj la Cotroceni: majoritatea parlamentară de la moțiunea de cenzură nu mai există .

„E o dezbatere și asta cred că e o chestiune nouă în peisajul politic românesc, ca multe alte noutăți pe care USR le-a adus, aceea că avem dezbateri. Chiar și când avem certitudini, o întoarcem pe toate părțile, analizăm pe toate părțile. E un partid viu în care fiecare membru poate să pună orice părere în dezbatere. E o dezbatere, nu e o decizie luată nici într-un sens, nici în celălalt”, a afirmat Cristian Seidler, luni seara, la Digi 24, referitor la posibila intrare la guvernare a USR.

Întrebat de ce nu a fost luată decizia până acum privind intrarea la guvernare, Cristian Seidler a răspuns: „Pentru că până acum nu am avut un guvern Dăncilă demis. Aceste idei au circulat întotdeauna prin USR, și de o parte și de alta, fie minoritare, fie majoritar, dar nu am fost în situația de a avea o întâlnire la Cotroceni sau de a lua o decizie înainte de aceasta. Ideea susținerii alegerilor anticipate. Suntem cu toții aliniați pe această idee”.

Chestionat dacă USR ar vota împotriva Cabinetului Orban în Parlament, în contextul logicii USR de a fi organizate alegeri anticipate, deputatul USR a precizat că este o opțiune de lucru, însă nu este încă o decizie luată în acest sens în partid.

„Există și acest scenariu, dar nu este unicul. Eu vă spun că modalitatea tehnică pe lege de a ajunge la alegeri anticipate, sunt mai multe variante. Una dintre ele este să facem un prim pas prin a avea un prim nominalizat la funcția de premier refuzat de către Parlament. Nu, este o opțiune de lucru. E o opțiune care se poate citi din textul legii. Nu spun că aceasta va fi opțiunea politică a USR. Spun că este o opțiune tehnică, nu neapărat una politică”, a conchis Seidler.

Liderul deputaților USR, Stelian Ion, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a propus, în cadrul unor discuții interne din partid, intrarea la guvernare și solicitarea portofoliului Justiției. Decizia privind condițiile pe care le va cere USR pentru susținerea unui nou Guvern va fi luată luni seară.

La rândul său, președintele USR Dan Barna a spus că partidul pe care îl conduce va avea o întâlnire în forul statutar, luni seara, pentru a discuta, printre altele, și despre propunerea deputatului Stelian Ion care ar vrea ca partidul să intre la guvernare.

Dan Barna va merge, marți, la consultările de la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis. Ulterior discuțiilor cu partidele, șeful statului este așteptat să anunțe premierul desemnat.

Potrivit articolului 89 din Constituția României:

„(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.