Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR se transformă în 'uniunea populiștilor': 'Salvatorii' vor lege pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor care studiază în alte localităţi

sigla USR
USR

Parlamentarii USR anunţă că au depus o iniţiativă legislativă care simplifică şi descentralizează procedurile de decontare a transportului pentru elevi, după consultări cu mai multe asociaţii.

”Iniţiativa USR simplifică şi descentralizează procedurile de decontare a transportului pentru elevi. Astfel, iniţiativa prevede că autorităţile locale trebuie să asigure gratuitatea şi mijloacele de transport pentru elevi şi ulterior îşi recuperează sumele alocate de la Guvern”, a transmis, duminică, USR, într-un comunicat de presă.

”Ne-am săturat de bătaia de joc la adresa elevilor. Trebuie să le fie asigurat dreptul la educaţie, deci transportul către şcoală trebuie să fie gratuit şi sigur. De ani de zile, elevii sunt minţiţi, iar instituţiile îşi pasează unele altora cartoful cald. Aşa cum au solicitat elevii în nenumărate rânduri, întregul cost al transportului trebuie acoperit de către stat. Iniţiativa legislativă a fost depusă în urma sugestiilor venite de la mai multe organizaţii de elevi şi a fost dezbătută cu reprezentanţii acestora”, spune senatorul USR Irineu Darău.

Potrivit iniţiatorilor, prin Legea nr. 226/2020 a fost creat cadrul pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor la servicii publice pentru toate tipurile de transport, fiind introdus şi cel judeţean, pe tot parcursul anului.

”Legea prevedea posibilitatea de decontare a cheltuielilor cu transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public, dar după mai puţin de un an, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2021, care a limitat decontarea doar la perioada cursurilor şi a introdus o serie de plafoane pentru decontare, plafoane care nu au acoperit nici jumătate din costurile reale de transport şi au creat confuzie în implementare la nivel local. Recent, Guvernul a adoptat o nouă Ordonanţă de Urgenţă, similară OUG nr. 50/2021, care nu garantează gratuitatea transportului în situaţia în care acesta nu poate fi asigurat prin servicii publice, introducând noi plafoane pentru asigurarea unei sume forfetare”, a mai transmis USR.

Senatorul USR Silvia Dinică explică faptul că elevii nu beneficiază de transport gratuit către şcoală pentru că legislaţia în vigoare nu le asigură cu adevărat acest drept.

”Proiectul de lege pe care l-am depus alături de colegii mei corectează o problemă gravă a elevilor, întreţinută timp de ani de zile printr-o serie de legi proaste. Din acest motiv dorim ca proiectul să fie dezbătut şi votat de plen în procedură de urgenţă. Elevii îşi aşteaptă dreptul de a ajunge în mod gratuit şi sigur în clase, deja de 9 ani de zile. Mă aştept ca parlamentarii să vadă utilitatea proiectului propus de USR şi să îl voteze cât mai repede”, explică Silvia Dinică.

Proiectul depus de USR creează toate premisele necesare asigurării gratuităţii transportului elevilor ca serviciu public, prin garantarea finanţării necesare şi prin simplificarea acesteia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.