Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR tună și fulgeră împotriva... USR: măsurile băgate de Ghinea în PNRR, criticate de Năsui

Radu Pop
usr

Un nou val de contradicții apare în cadrul Uniunii Salvați România (USR), în condițiile în care Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei și parlamentar USR, se declară profund consternat de potențialele modificări ale structurii fiscale pentru microîntreprinderi. Indignarea sa vizează în mod special o normă propusă care restricționează persoanele fizice să înființeze o microîntreprindere dacă o rudă până la gradul al treilea deține deja una.

În cuvintele lui Năsui, această regulă pare incredibilă, împiedicându-i pe aspiranții la antreprenoriat să își deschidă propria microîntreprindere dacă un membru al familiei deține o întreprindere similară. El îi acuză pe factorii de decizie politică lipsiți de experiență în sectorul privat că intenționează să desființeze microîntreprinderile, afirmând că acțiunile lor ar împiedica mai degrabă decât să încurajeze întreprinderile antreprenoriale.

Măsura, în PNRR-ul lui Ghinea

Cu toate acestea, ceea ce Năsui omite în mod convenabil este faptul că ajustările regimului fiscal al microîntreprinderilor fac parte din angajamentele României prezentate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste măsuri au fost elaborate și negociate de colegul său de partid, Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene în 2021.

Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, se lăudase cu negocierile sale cu Comisia Europeană, subliniind în același timp reformele introduse de USR, care abia acum ies la suprafață și au impact asupra diferitelor segmente ale societății. În special, restricția care interzice persoanelor fizice să lanseze o microîntreprindere dacă o rudă deține deja una a fost inclusă în PNRR în timpul mandatului lui Ghinea.

PNRR, susținut de USR în timpul cât au fost la guvernare și chiar și după plecarea lor, a fost lăudat ca fiind un program substanțial de reformă și de investiții. Cu toate acestea, acuzațiile de secretizare a documentelor în cadrul PNRR au apărut după ieșirea USR din guvern, ministrul Marcel Boloș și alții exprimându-și îngrijorarea cu privire la documente nedivulgate.

Această contradicție este evidentă, deoarece USR, care anterior era mândru de realizările PNRR, critică acum aceleași măsuri pe care le-a susținut cândva. Acuzațiile sugerează că ministrul Ghinea, în timpul conducerii sale la MIPE, ar fi ordonat confidențialitatea documentelor legate de PNRR, chiar și de partenerii de coaliție. Această întorsătură a evenimentelor amplifică sentimentul de ipocrizie în rândul membrilor USR, deoarece acum dezaprobă măsurile pe care ei înșiși le-au introdus în PNRR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.