Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR va iniţia în procedură de urgenţă modificarea legilor justiţiei în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia

usr uniunea salvati romania

Uniunea Salvaţi România (USR) precizează că prin decizia cu privire la modificările aduse Legii privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, Curtea Constituţională a ignorat recomandările Comisiei de la Veneţia, USR anunţând totodată că va iniţia în procedură de urgenţă modificarea legilor justiţiei potrivit recomandărilor organismului european, scrie agerpres.ro.

"USR deplânge decizia Curţii Constituţionale de a ignora recomandările Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei. USR va iniţia în procedură de urgenţă modificarea lor potrivit recomandărilor Comisiei, deoarece organismul european a confirmat ceea ce USR a strigat, inclusiv la portavoce, în Parlamentul României: legile justiţiei date de majoritatea PSD-ALDE ştirbesc independenţa justiţiei şi reprezintă un mare pas înapoi pentru România", se arată într-un comunicat transmis marţi de USR.

Uniunea mai precizează că se va folosi de toate pârghiile constituţionale "pentru a împiedica instalarea unui haos în sistemul judiciar" din România. Conform aceleiaşi surse, decizia de marţi a CCR, de a respinge sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi de a ignora recomandările Comisiei de la Veneţia "va însemna un regres" pentru justiţia din ţara noastră.

"Aceste legi au fost criticate major de instituţiile europene, de ambasade, de Statele Unite, de întreaga societate civilă şi de sute de mii de cetăţeni simpli în demonstraţii de stradă. Efectele legilor sunt foarte grave şi reprezintă o ameninţare la adresa sistemului judiciar din România. Relaţia dintre Valer Dorneanu şi Liviu Dragnea afectează deciziile pe care le ia CCR, preşedintele Curţii ar trebui să vadă mai limpede că legile justiţiei şi Codul penal şi de procedură penală nu servesc statului de drept şi interesului superior al României şi cetăţenilor ei", a susţinut preşedintele USR, Dan Barna.

USR a menţionat că prin decizia CCR "a fost ignorată complet şi voinţa judecătorilor şi a procurorilor care au repetat în nenumărate rânduri că legile justiţiei vor arunca justiţia din România în urmă cu câţiva ani", mai ales că nici nu există studii minimale de impact cu privire la efectele legilor după intrarea în vigoare.

Marţi, Curtea Constituţională a României a decis că sunt constituţionale modificările aduse Legii privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, după ce a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Şeful statului a atacat la Curte legea considerând că aceasta încalcă normele şi principiile constituţionale atât prin modul în care a fost dezbătută şi adoptată, cât şi prin conţinutul normativ.

Iohannis a supus controlului de constituţionalitate mai multe articole din Legea 303/2004 referitoare la cazurile de eliberare din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, unele prevederi legate de rolul CSM, dispoziţii privind auditorul de justiţie.

Totodată, au fost criticate şi prevederi referitoare la criteriile de repartizare a judecătorilor şi procurorilor stagiari după promovarea examenului de capacitate în circumscripţiile instanţelor şi parchetelor unde o minoritate naţională are o pondere de cel puţin 50% din numărul locuitorilor.

Preşedintele a contestat şi eliminarea concursului constând în proba scrisă pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.