Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR vede un plan ascuns al PSD în Senat

Inquam Photos/ Octav Ganea
senat proteste

Senatorul Mihai Goțiu (USR) a scris, marți, pe Facebook, că profitând de faptul că atenția publică este canalizată pe dezbaterile pe legea bugetului, social-democrații ar vrea să treacă, prin Senat, Legea Manualului.

„Pe ordinea de zi a Comisiei de Învățământ, de azi, de la Senat, intră Legea Manualului. Dar nu e vorba de o lege care ”să reglementeze achiziția manualelor școlare pentru învățământul preuniversitar”, cum apare la prioritățile Ministerului Educației Naționale din Legea Bugetului de stat, ci de elaborarea manualelor (mai exact se va face achiziție de manuscrise, nu de manuale). E fix aceeași lege declarată neconstituțională anul trecut (pe motiv că a fost adoptată de Parlament ca lege organică, deși era lege cu caracter ordinar și ar fi trebuit să fie adoptată conform altor proceduri). Acum propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională (traseul unei legi ordinare). Modul de operare, e tipic PSD. Pe 5 februarie a fost depusă la Senat și, în aceeași zi, a intrat la avize, iar astăzi e pe ordinea de zi la Comisia de Învățământ pentru raport. Liviu Pop încearcă să profite de faptul că atenția presei și a cetățenilor e pe Legea Bugetului, ca să treacă Legea Manualului, măcar de Senat fără dezbatere reală și fără să mai facă valuri”, a scris Goțiu.

Potrivit senatorului USR, legea manualului intră în contradicție cu ordinul de ministru al Ecaterinei Andronescu.

„Practic, legea reglementează criteriile și modul centralizat de elaborare a manualelor. Vor fi maxim trei manuscrise pentru fiecare materie, ale căror drepturi de autor vor fi achiziționate de minister în urma competiției organizate pe baza metodologiei pe care tot MEN o adoptă. Coroborat cu prioritatea, din aceeași Lege a Bugetului de stat, de ”susținere a Editurii Didactice și Pedagogice”, e evident că editarea și tipărirea se vor face de EDP. Art. 4, alin. 1) și alin. 2), arată clar că în competiție intră autori/coautori cu manuscrise, nu edituri cu un manual complet (inclusiv editat). Legea Manualului intră în contradicție cu Ordinul de ministru al Ecaterinei Andronescu (nota bene: ministrul nu se numără printre semnatarii propunerii legislative), publicat în Monitorul Oficial pe 5 februarie 2019 (în aceeași zi în care proiectul Legii Manualului a fost depus la Senat!), care reglementează procedura de evaluare și de achiziție de manuale (nu de manuscrise) și în care ”ofertantul” este definit ca ”operator economic care a depus proiecte de manuale școlare””, a susținut senatorul.

Citește și: Primari schimbă căruțele pentru locale / SURSE .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.