DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

USR vrea taxe mai mici pentru angajații part-time

usr uniunea salvati romania

Senatorii USR George Dircă și Florina Presadă au depus, la Senat, un proiect care prevede ca salariații cu normă parțială să achite contribuții de asigurări sociale și de sănătate la nivelul unui salariu minim brut pe țară, aplicabil la contractul part-time, nu la normă întreagă cum este în prezent.

Inițiativa propune abrogarea articolul care face referire la contribuția asigurărilor sociale datorate de către persoanele fizice „care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, calculată potrivit alin. (5), nu poate fi mai mică decât nivelul contribuției de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a) asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ”, scrie mediafax.ro.

Citește și: Exploziv! De unde a fost dată afară ‘soacra’ lui Liviu Dragnea

În expunerea de motive, senatorii arată că una dintre problemele cu care se confruntă sistemul fiscal din România rămâne lipsa de predictibilitate, adăugând și lipsa de fundamentare a multiplelor măsuri adoptate. Totodată, sunt invocate actele normative adoptate fără consultare prealabilă și lipsa urmăririi de către instituție sau autoritate publică a efectelor acestora „pe teren”.

„O astfel de propunere a fost și Ordonanța de Guvern nr. 4/2017, prin care a fost inclusă obligația plății contribuțiilor de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate (CAS și CASS) la nivelul unui salariu minim brut pe țară pentru contractele individuale de muncă cu normă parțială. Alte acte normative adoptate după acel moment, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.79/2017, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 3/2018, au produs o adevărată revoluție fiscală. Una dintre cele mai contestate modificări aduse de „revoluția fiscală”, atât de către angajați cât și de către angajatori, rămâne creșterea contribuțiilor de asigurări sociale și de sănătate pentru contractele cu normă parțială la nivelul unui salariu minim brut pe țară aplicabil unui contract cu normă întreagă de lucru”, se arată în proiectul depus la Senat.

Citește și: Șocant! Directivă clară primită de gardienii lui Liviu Dragnea de la Rahova

Prin urmare, va fi abrogat și articolul care face referire la utilizarea, în aceeași perioadă, „a mai multor valori ale salariului minim brut pe țară, diferențiat în funcție de studii, de vechime sau alte criterii prevăzute de lege, se va lua în calcul valoarea salariului minim brut pe țară prevăzută pentru categoria de persoane pentru care se datorează contribuția”.

Articolul 146, alineatul (8) se va modifica și va avea următorul cuprins: „Calculul contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele prevăzute la alin. (2) se realizează de către acestea conform prevederilor alin. (5) și (7), după caz. Contribuția se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile”.

Citește și: Surse Dezvăluirea care aruncă-n aer alegerile prezidențiale! Cine e omul susținut de Viorica Dăncilă

Proiectul a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.