Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR vrea transparentizarea activității parlamentare

usr nicusor dan

USR, prin parlamentarii săi, va depune în această săptămână la Camera Deputaţilor un set de propuneri care vizează transparentizarea activităţii parlamentare, printre altele, şi implementarea unei platforme online de consultare publică a proiectelor de lege, după modelele deja implementate în Franţa sau Islanda, a declarat deputatul Cătălin Drulă, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. 

"Vom depune săptămâna aceasta propuneri pe Regulament (Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Deputaţilor - n.r.). Noi am făcut solicitarea, în primul rând la nivel politic. Am marcat prin asta şi Ziua Internaţională a Datelor Deschise (International Open Data Day) care a fost sâmbătă, pe 4 martie. E vorba de o mişcare care, la nivel mondial, încearcă să deschidă parlamentele şi guvernele către cetăţeni", a explicat Cătălin Drulă, luni, la Parlament, într-o conferinţă de presă la care au mai participat preşedintele USR, deputatul Nicuşor Dan, şi senatorul Mihai Goţiu, informează Agerpres.

Traian Băsescu tună și fulgeră: 'Totul este o jalnică demagogie şi impostură'

Drulă a precizat că USR şi-a propus un set de măsuri concrete pentru un Parlament "mai transparent, mai deschis". 

"E vorba, în primul rând, de înregistrarea şi transmiterea live a şedinţelor de comisii, de consemnarea în mod electronic a votului membrilor din comisii (...). O altă măsură e legată de amendamente (...). Aceste amendamente nu sunt disponibile la momentul depunerii lor, aflăm după ele, doar după ce s-a adoptat un raport în comisie, când deja e încheiată dezbaterea. (...) Nu putem lucra aşa şi amendamentele acestea trebuie să fie la momentul depunerii lor disponibile. O altă măsură este utilizarea formatelor editabile (nu doar PDF-uri scanate cu textele proiectelor de lege - n.r.). Şi ultima măsură este aceea de a avea o platformă de consultare publică la nivelul anului 2017, prin care publicul să vadă ce iniţiative sunt astăzi în discuţie, să poată să pună comentarii (...). Şi modelele pe care le putem adopta sunt cele din Franţa sau din Islanda", a mai declarat Drulă. 

La rândul său, Nicuşor Dan a punctat că transparentizarea activităţii parlamentare are ca scop "recredibilizarea Parlamentului". 

El a precizat, întrebat în acest sens, că pe subiectul creşterii gradului de transparenţă a agreat, deja, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, două chestiuni. 

"Cu Liviu Dragnea am agreat două lucruri care sunt o parte în acest pachet, o parte în afară. O chestiune este ca şedinţele de comisii să fie toate înregistrate video şi puse online în momentul în care ele sunt înregistrate. Toate şedinţele. În momentul de faţă sunt doar câteva. Şi al doilea lucru este ca, întrucât ziua de joi este o zi de studiu individual, pentru ca deputaţii să o poată folosi cu adevărat pentru studiu individual, să avem miercuri seară programul, ordinea de zi a şedinţelor care vor loc săptămâna viitoare, ca să putem chiar să studiem cu adevărat", a afirmat Nicuşor Dan. 

Senatorul Mihai Goţiu, vicepreşedinte al Senatului, a adăugat în aceeaşi conferinţă de presă că nici preşedintele Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu, nu a exprimat obiecţii privind publicarea pe site-ul instituţiei, cu o săptămână înainte, a proiectelor de lege programate să fie supuse dezbaterii şi votului în plen în săptămâna următoare, "doar că, deocamdată, nu s-a pus în practică".

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.