Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USRPLUS bagă Primăria Capitalei în incapacitate de plată - Consecinţe grave ale blocării bugetului

PMB primaria capitalei

Consilieri generali USRPLUS din București, în frunte cu viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, au anunţat marți seară că nu votează bugetul Capitalei pe 2021, propus de edilul Nicușor Dan (fondatorul USR). La mijloc ar fi, potrivit unor surse politice, un drept de semnătură cu privire la spitalele din Bucureşti. Scandalul ar putea duce însă la intrarea în incapacitate de plată a Primăriei Capitalei.

Viceprimarul Tomescu a cerut primarului Nicuşor Dan să retragă proiectul de buget de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

"La București nu a început reforma în sănătate, nu există nici măcar o intenție declarată a primarului în a face curățenie în ceea ce numim Mafie. Nu se reformează nimic în București, ești mare nemulțumire a noastră. Nu putem aproba ceva care nu a fost discutat. Noi nu am venit aici să ne jucăm, avem o responsabilitate, cetățenii ne-au votat. Cerem primarului să retragă proiectul de buget. USR PLUS votează bugetul doar după ce îndeplinește standardele", a declarat Tomescu.

Potrivit articolului 39 din Legea finanţelor publice locale,  proiectele de bugete locale se aprobă de autoritățile deliberative în termen de maximum 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României. Legea bugetului de stat a fost publicată în Monitorul Oficial pe 9 martie, termen care a expirat pe 24 aprilie.

Acelaşi articol de lege prevede că în cazul în care autoritățile deliberative nu aprobă proiectele bugetelor locale în termenul de 45 de zile, direcțiile generale ale finanțelor publice dispun sistarea alimentarii cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și cu transferuri consolidabile, până la aprobarea acestora de către autoritățile deliberative. În aceasta situație, din bugetele locale se pot efectua plăți numai în limita celorlalte venituri încasate.

Potrivit articolului 32, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul Capitalei în luna anterioară se alocă lunar, până cel târziu la data de 8 a lunii în curs, 44,5% către bugetul Capitalei. Astfel, dacă până pe 7 mai Bucureştiul nu are buget, Ministerul Finanţelor Publice nu va putea face trasferul de cote defalcate din impozitul pe venit, ceea ce va duce la intrarea Capitalei în incapacitate de plată.

În ultime perioadă au apărut informaţii despre intenţia USRPLUS de a bloca bugetul Capitalei, în spatele manevrei fiind, potrivit unor surse politice, liderul PLUS Bucureşti, Vlad Voiculescu. Acesta ar dori să preia controlul asupra spitalelor din Bucureşti, prin omul său de încrede, viceprimarul Horia Tomescu. De asemenea, Voiculescu s-ar răzbuna în acest fel pentru înlăturarea sa din Guvern, generând un nou scandal în coaliţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.