Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Va rezista regimul nord-coreean în fața unui dezastru epidemiologic? / Analiză CNN

nbcnews.com
kim jong un

Liderul nord-coreean Kim Jong Un pare să aibă mari probleme. Țara sa a anunțat un focar „exploziv” de Covid-19 , raportând peste 2 milioane de cazuri de „febră” în puțin mai mult de o săptămână de la primul caz raportat, potrivit CNN.

Într-o țară în mare parte nedezvoltată și izolată, unde se crede că marea majoritate a oamenilor nu sunt vaccinați, se naște potențialul de a fi un dezastru umanitar de o amploare care ar amenința orice guvern al lumii.

Dar Phenianul nu este ca orice alt guvern. Kim are la dispoziție o mașinărie extinsă de propagandă și o capacitate de a bloca informațiile din exterior care l-ar putea ajuta să manipuleze narațiunea acestei crize în favoarea sa - la fel cum au făcut predecesorii săi cu foametea din anii 1990 despre care se credea că a înfometat până la moarte sute de mii de nord-coreeni. Atunci, Phenianul a descris problemele drept un „Marș anevoios” -- și a dat vina parțial pe inundații și parțial pe sancțiunile americane.

Kim dă deja semne că încearcă să gestioneze această ultimă criză. Chiar înainte ca focarul să fie anunțat, Kim și-a avertizat oficialii să se pregătească pentru „un alt Marș anevoios, mai dificil”. Aceasta părea a fi o referire la penuria severă de alimente cu care se confruntă din nou țara și care probabil a fost agravată de interdicțiile la frontieră pe care Kim le-a introdus pentru a împiedica pătrunderea virusul.

„Cea mai gravă stare de urgență”

Lipsa cazurilor raportate oficial a provocat un scepticism larg răspândit. Numărul oficial de morți raportat joi a fost de 62 de decese, dar experții spun că cifra reală ar putea fi mult mai mare și este probabil să crească. Presa de stat a raportat că eșantioanele de la unii pacienți au arătat că aceștia poartă varianta Omicron, a cărei transmisibilitate ridicată s-ar putea dovedi devastatoare într-o populație care nu are nicio formă naturală de imunitate dobândită prin infecții anterioare.

Nu se știe că Coreea de Nord a importat vaccinuri împotriva coronavirusului -- în ciuda faptului că este eligibilă pentru programul global de partajare a vaccinurilor Covid-19, Covax. Anul trecut, a respins public o ofertă de aproape trei milioane de doze de vaccinuri chinezești Sinovac.

Ca răspuns, Kim a părut neobișnuit de dispus să admită problemele cu care se confruntă țara sa, declarând „cea mai gravă stare de urgență” și ordonând blocarea tuturor provinciilor și orașelor.

Dar dacă acest lucru va stârni furia populară împotriva lui pare puțin probabil pentru mulți experți, având în vedere capacitatea lui Kim de a controla mașinaria de propagandă statului.

„Dacă elitele statului încep să moară în masă – sunt destul de multe și nu știm dacă sunt vaccinate – dacă mulți dintre ei mor din cauza asta, s-ar putea să se pună întrebări despre motivul pentru care Coreea de Nord nu a vaccinat populația”, a spus Chad O'Carroll, directorul general al publicației NK News din Seul.

De când a fost anunțat focarul, alături de videoclipuri care le spun oamenilor ce să facă dacă prezintă simptome de Covid, televiziunea de stat a dedicat mult timp clipurilor cu Kim inspectând centrele de comandă a epidemiei și farmaciile -- probabil concepute pentru a arăta că deține controlul asupra situatiei.

Cu toate acestea, Yoon de la Human Rights Watch a spus că însuși faptul că Phenianul a recunoscut public criza sugerează că are „îngrijorări foarte serioase” cu privire la focar și potențialul ca acesta să se răspândească.

„(Coreea de Nord) are o populație nevaccinată și malnutrită cronic și nu au medicamente pentru tratarea simptomelor de bază ale Covid-19”, a spus Yoon. „Coreea de Nord este mult mai fragilă decât orice altă țară pe care o cunoaștem”.

Yoon a spus că Coreea de Nord are nevoie urgentă de ajutor extern, în special vaccinuri și medicamente și, chiar dacă acceptă ajutor -- au venit oferte atât din partea de Sud, cât și din partea Organizației Mondiale a Sănătății -- este probabil că procesul de vaccinare va fi lent, deoarece țara nu are infrastructura pentru depozitarea sau transportul vaccinurilor.

„Covid-19 va testa conducerea lui Kim”, a spus O'Carroll de la NK News.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.