Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Va trebui să regândim un sistem global de gestionare a apei, este AVERTISMENTUL ministrului Agriculturii

gov.ro
Adrian Oros

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, vrea un program guvernamental de gestionare a apei realizat în colaborare cu Ministerul Mediului, dar şi cu alte instituţii, care să cuprindă sistemul de irigaţii, lucrări de prevenire a fenomenului deşertificării şi soluţii tehnice de menţinere a apei în sol, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: ALERTĂ După decizia CEDO în cazul Kovesi, ministrul Justiției propune Guvernului Orban ELIBERAREA lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția

 

 

"Nu ştim ce va fi în anii următori. Oricum, în timp, va trebui să regândim tot acest sistem. Nu discutăm aici doar de irigaţii, unde va trebui să regândim sistemul şi în zonele unde nu există la ora actuala infrastructură de irigaţii, soluţii mai optimizate, dar, în primul rând, un sistem global de gestionare a apei. Sunt foarte multe ţări, care în mod cronic, de ani de zile, nu au avut acces la apă, decât la apă foarte puţină şi au reuşit prin anumite lucrări prin anumite metode să menţină apa în sol. Va trebui să discutăm foarte serios şi cu cei de la Ministerul Mediului, dar şi cu alte ministere să avem un program guvernamental de gestionare a apei. Aici implică şi sistem de irigaţii, implică şi lucrări de prevenire a fenomenului deşertificării, dar şi lucrări agrotehnice pe care fermierii trebuie să le acceseze şi sunt soluţii tehnice astfel încât să se menţină cât mai mult apa în sol", a declarat, marţi, ministrul Agriculturii.

Citeşte şi: BREAKING - CEDO, lovitură pentru România: Demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă

El a precizat că pentru fermierii care nu au echipamente de udare şi nu fac parte din Organizaţii ale Udătorilor de Apă, dar a căror sole sunt lângă canalele principale de irigaţii, ministerul lucrează la o formulă de sprijin pentru creditare, astfel încât aceştia să îşi poată cumpăra echipamente de udare.

Citeşte şi: Magistrații BAT cu PUMNUL în masă după decizia CEDO în cazul Kovesi: Vinovații trebuie să SE RETRAGĂ din funcțiile publice

Potrivit sursei citate, până în prezent s-a irigat o suprafaţă de 197.919 hectare, deşi canale principale au fost umplute cu apă pe o distanţă de 2.000 de kilometri.

Citeşte şi: Laura Codruța Kovesi, REPLICĂ FULGER după reacțiile la decizia CEDO: Sper ca hotărârea să reprezinte o reparație simbolică pentru magistrații hărțuiți

Aceste canale ar putea deservi 622.000 de hectare, "dacă fermierii ar conectaţi la infrastructura principală şi dacă fermierii ar avea echipamente de udare", a mai spus Adrian Oros.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.