Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vaccinarea este O PRIORITATE pentru societate iar acum mulţi oameni s-ar îngrămădi să se vaccineze împotriva COVID-19, spune Attila

The Times
coronavirus vaccin

Preşedintele Comisiei pentru sănătate a Senatului, Laszlo Attila, a declarat, vineri, că imunizarea şi vaccinarea trebuie să fie o prioritate pentru întreaga societate, menţionând că, din informaţiile sale, cazurile uşoare de infectare cu COVID - 19 şi tratate în spitale costă acum 7.000 de lei pe pacient, iar cazurile grave, de la terapie intensivă, 30.000 lei pe pacient, potrivit Agerpres.

"Acum putem demonstra şi vedem cu ochii noştri ce înseamnă să nu ai stocuri suficiente făcute la momentul oportun şi ce înseamnă aprovizionările făcute în ultimul moment. E foarte probabil că vom vedea atunci când tragem o linie şi, conform deciziei Parlamentului, la 60 de zile după ridicarea situaţiei de urgenţă, Curtea de Conturi va prezenta Parlamentului situaţia achiziţiilor făcute în această perioadă. Deocamdată, din informaţiile pe care le deţin, cazurile uşoare şi tratate în spitale ne costă acum 7.000 de lei pe pacient, iar cazurile grave şi la ATI - 30.000 de lei pe pacient, neluând în considerare celelalte cheltuieli cu testările şi amenajările necesare în afara spitalului. Motiv pentru care am fi foarte bucuroşi şi foarte mulţi oameni s-ar îngrămădi să se vaccineze împotriva unui astfel de nenorociri, dacă am avea vaccinul", a afirmat Laszlo Attila, la dezbaterea online "Săptămâna mondială a imunizării - săptămâna speranţei în lupta cu epidemiile", organizată de DCnews.

Potrivit senatorului UDMR, cifrele legate de costurile medii pe pacient arată, prin comparaţie, cât costă un vaccin şi ce costuri sunt dacă acest vaccin nu este administrat.

"Diferenţele sunt între cer şi pământ şi, atunci când luăm în considerare ce avem de făcut în aceste situaţii, cred că acest mod de prevenţie - imunizarea şi vaccinarea - trebuie să fie o prioritate pentru întreaga societate în momentul acesta", a adăugat Laszlo Attila.

El a menţionat că în prezent există şi problema compensării vaccinurilor facultative.

Citește și: Medicul Vasile Astărăstoae denunţă o mare EROARE în gestionarea pandemiei: 'S-a renunțat la o metodă științifică de fundamentare a planului de combatere'

"A rămas deschisă problema compensării vaccinurilor facultative. Cred că se acutizează această problemă. Cred că ar fi binevenită şi cred că aceste zile ne arată că sunt anumite aspecte din viaţa noastră când oameni de specialitate trebuie lăsaţi să-şi spună părerea şi să ne conformăm la ceea ce zic ei. Mă gândesc la situaţia rujeolei. La 4 ani distanţă, în continuare ne confruntăm cu cazuri noi de la o săptămână la alta, în condiţiile în care avem la dispoziţie un vaccin. Acum o săptămână am avut 57 de cazuri noi, acum 2 săptămâni am avut 48 de cazuri noi şi ne înspăimântă în ce situaţie vom ajunge cu acest virus cu care ne confruntăm în cazul căruia nu avem vaccin", a mai spus Laszlo Attila.

Preşedintele Comisiei pentru sănătate a Camerei Deputaţilor, Florin Buicu, a afirmat, la rândul său, că proiectul legii vaccinării urmează să intre la vot în plenul Camerei.

"Legea are raportul de adoptare, am depus solicitarea către Biroul permanent să accepte în regim de urgenţă să intre în plenul Camerei Deputaţilor să o adopte", a spus Buicu.

Potrivit lui Buicu, legea vaccinării prevede că Ministerul Sănătăţii va coordona campania de informare pentru vaccinare.

"Aştept din partea Ministerului Sănătăţii o politică, o informare foarte clară, mă refer şi la informarea specialiştilor şi a oamenilor, în general. Am constatat, în ultima perioadă, că avem oameni inclusiv din corpul medical care nu cunosc ultimele descoperiri în domeniul imunizării, respectiv vaccinării. Nu este o acuzaţie, ci un semnal de alarmă pe care îl trag. Noi punem totul pe seama medicilor de familie, dar avem peste 700 de comunităţi în România care nu au medic de familie. Ce facem cu acele populaţii care nu au medic de familie? Trebuie definite mecanismele ca şi acele comunităţi să aibă acces la vaccinare, dar şi la informare. (...) Trebuie să învăţăm populaţia că trebuie să se informeze tot de pe site-urile oficiale şi să asculte informaţiile corecte", a mai spus Buicu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.