Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vaccinurile trimise de România, refuzate în Republica Moldova: Medicii din capitala Găgăuziei nu vor să se vaccineze

Inquam Photos / Octav Ganea
vaccinare

Lucrătorii medicali din Spitalul Raional Comrat refuză să se vaccineze împotriva noului tip de coronavirus cu vaccinul donat de către România AstraZeneca.

Asta se arată într-o scrisoare transmisă directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) Vasile Guștiuc, transmite tv8.md.

„În prezent în Centrul COVID și în secția terapie intensivă nu sunt lucrători medicali care voluntar ar fi dispuși să se vaccineze cu AstraZeneca. Rugăm să nu distribuiți în instituția noastră vaccinul menționat. În cazul în care vor fi identificați doritori, vă vom informa despre câte doze este nevoie”, se arată în scrisoare.

Responsabilii de la Ministerul Sănătății au declarat pe 2 martie în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile nu obligă pe nimeni să se vaccineze și cei care nu vor dori să fie imunizați nu vor fi sancționați. Cât ține de vaccinul rusesc Sputnik-V, cei de la minister au spus că nu poate fi folosit în R. Moldova întrucât nu a fost autorizat de Organizația Mondială a Sănătății.

Pe 2 martie s-a început campania de vaccinare în Republica Moldova. Astfel, în prima zi au fost vaccinați în total 751 de angajați medicali din întreaga țară. România a livrat sâmbătă, 27 februarie, către Republica Moldova primele doze de vaccin AstraZeneca. Este vorba despre 21.600 de doze.

Consiliera prezidențială Ala Nemerenco a acuzat o campanie de dezinformare orchestrată de socialiști.

„Aceste canale și platformele lor de troli au bătut cum au putut zilele astea în vaccinul donat de România – că e așa, că nu e așa, că-i sucit, că-i răsucit, că medicii refuză să se vaccineze.

Chiar și unii deputați aveau trase la indigou aceleași declarații ca și sursele lor media, care nu consolidează populația în jurul eforturilor de vaccinare ale autorităților, dar care o dezbină și dezinformează.

Întrebarea mea este – de ce deputații care orchestrează aceste dezinformări nu au făcut și nu fac niciun efort să aducă o donație de vaccin măcar echivalentă celei din România? Deși s-ar putea și mai mult. Ei fac doar ședințe și dau indicații.

Asta când au avut în 2020 un ditamai propriu Guvern în mâinile lor. Și nu au făcut nimic ca să asigure țara cu vaccin. Noroc de COVAX cu ale lui 20%. Și asta în timp ce toate țările prin lunile septembrie-noiembrie 2020 deja semnau contracte pentru a avea asigurat vaccinul”, a menționat Nemerenco.

Ea susține că ar exista și interese comerciale în spatele campaniei.

„Dar știți de ce ei doar vorbesc și atacă? Și nu fac nimic? Fiindcă înregistrarea la Agenția Medicamentului nu s-a făcut pentru ca dvs, cetățenii, să aveți acces la Sputnik, ci pentru că un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară.

Și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată. Doriți să supraviețuiți? Fiți buni și plătiți. Poate din acest motiv nu s-a făcut niciun efort pentru a pune la dispoziția oamenilor vaccin gratuit și în cantități suficiente?

Domnilor deputați, sănătatea oamenilor nu este o competiție. Avem nevoie de milioane de doze, este loc pentru toți. Noi vom munci in continuare pentru a aduce vaccinuri calitative pentru că trebuie să vaccinăm și pedagogii, și polițiștii, și pompierii, și mulți alții. Nu contează țara de producție, contează dragostea față de țara ta și oamenii ei”, a mai menționat Nemerenco.

Vaccinul AstraZeneca este aprobat în peste 50 de state din lume pentru utilizare, fiind unul dintre cele trei care au primit undă verde și de la OMS și Agenția Europeană a Medicamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.