Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Văduva disidentului Liu Xiaobo a ajuns la Berlin

www.nchrd.org
Liu Xia

Văduva disidentului chinez Liu Xiaobo a sosit marţi la Berlin, regăsindu-şi libertatea la opt ani după ce soţul său a primit Premiul Nobel pentru Pace, ulterior menţinută de facto în arest supravegheat la domiciliul său din Beijing, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Avionul la bordul căruia se afla Liu Xia, care nu a fost niciodată obiectul vreunei condamnări, a aterizat cu puţin înainte de orele 15.00 GMT pe aeroportul Tegel din Berlin, la aproape un an de la decesul lui Liu Xiaobo, la 13 iulie 2017, la câteva săptămâni după ieşirea din închisoare.

Femeia în vârstă de 57 de ani a urcat într-o maşină care a aşteptat-o pe pista aeroportului, fără să facă declaraţii, potrivit corespondenţilor AFP la faţa locului.

Printre persoanele venite să îi ureze bun venit la aeroport s-au aflat scriitorul chinez în exil Liao Yiwu şi laureata Premiului Nobel pentru Literatură din 2009, scriitoarea germană originară din România Herta Muller, potrivit aceleiaşi surse.

Poeta cu părul tuns scurt, care a făcut o scurtă escală la Berlin, dorea de mai mulţi ani să ajungă în capitala Germaniei pentru a-i regăsi pe cei apropiaţi.

Beijingul a confirmat plecarea ei din China, precizând că Liu Xia merge în Germania pentru a urma "un tratament medical". Potrivit apropiaţilor, ea suferă de o gravă depresie.

Soţul său, Liu Xiaobo, figură marcantă a manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen pentru democraţie, a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru "subversiune", pentru că era cosemnatar al unui apel în favoarea organizării de alegeri libere în China.

Regimul comunist a primit foarte critic acordarea Premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo în anul următor şi a respins apelurile ţărilor occidentale pentru eliberarea sa, inclusiv atunci când disidentul a fost diagnosticat, în 2017, cu un cancer al ficatului.

Spitalizat, dar având interdicţia de a părăsi China pentru a urma un tratament în străinătate, Liu Xiaobo a murit la 13 iulie 2017, la vârsta de 61 de ani, la câteva săptămâni după ce fusese pus în libertate condiţionat din motive medicale.

Liu Xia s-a aflat ulterior sub o foarte strictă supraveghere. Autorităţile chineze au susţinut mereu că ea are libertate de mişcare, dar mai mulţi jurnalişti şi diplomaţi străini au fost respinşi atunci când au încercat să se apropie de domiciliul său din Beijing.

În urmă cu aproape două luni, mai multe zeci de artişti şi scriitori, în Franţa şi în SUA, le-au cerut public autorităţilor chineze să o elibereze pe poeta Liu Xia.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.