Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Văduva lui Jamal Khashoggi îi cere lui Biden să îşi ţină promisiunea

AP
Hatice Cengiz, logodnica lui Jamal Khashoggi

Hatice Cengiz, văduva lui Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit asasinat în 2018 în consulatul ţării lui de la Istanbul, a pus sub semnul întrebării angajamentul luat de preşedintele american Joe Biden de a trage la răspundere regatul Arabiei Saudite, la trei ani de la crima care a cutremurat lumea, potrivit news.ro.

Khashoggi, jurnalist critic la adresa politicii regelui Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite, a fost ucis - aparent - de agenţi saudiţi sosiţi în Turcia din Riad, unii apropiaţi prinţului moştenitor Mohamed bin Salman.

Cu prilejul comemorării, Hatice Cengiz a călătorit la Washington pentru a protesta în faţa ambasadei saudite şi pentru un priveghi pe esplanada monumentală din centrul capitalei americane, unde a descoperit în faţa Capitoliului un mare portret foto al lui Khashoggi realizat din tăieturi din ziare.

Citește și: Martorii GREI ai DNA au DESFIINȚAT-O pe Elena Udrea în sala de judecată: `S-a spus cu subiect si predicat că Elena Udrea era la butoane`...

Însoţită de activişti pentru drepturile omului, Cengiz, de naţionalitate turcă, a ţinut un discurs combativ în limba engleză în care a amintit că pe când Biden era candidat a spus că Jamal Khashoggi merită o reglare a situaţiei, relatează TVE.

„Când veţi face un pas înainte şi vă veţi respecta promisiunile?”, i-a întrebat ea pe Biden şi pe vicepreşedinta Kamala Harris. Femeia a insistat ca Guvernul american să treacă de la vorbe la acţiune: „Sau Administraţia va continua să facă afaceri, ca întotdeauna (cu Arabia Saudită, n.r.), în ciuda schimbării promise?”, a spus ea referindu-se la călătoria recentă la Riad făcută de Jake Sullivan, consilier pe securitate naţională la Casa Albă, care s-a întâlnit cu prinţul moştenitor. Acesta din urmă, potrivit unui raport al SUA, a fost cel care a „vallidat” asasinarea jurnalistului la Istanbul în 2018..

„Mohamed bin Salman mi l-a luat pe Jamal, mie şi lumii întregi. Îi veţi trage la răspundere sau îi veţi recompensa pe aceşti asasini?”, a fost o altă întrebare a lui Cengiz pentru Biden.

Logodnica jurnalistului care a fost colaborator mult timp pentru The Washington Post şi-a încheiat discursul cu un minut de tăcere, însoţită de câteva zeci de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.