Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Val de atacuri CIBERNETICE în ultimii doi ani - România, una dintre țările afectate/ Acțiuni complexe, înregistrate în anul 2018

securitate cibernetica

Mai multe state, printre care și România, au fost țintele unor atacuri cibernetice complexe pe parcursul anului trecut, existând suspiciuni ca acestea ar veni din țările estice, explica specialistii SRI.

Atacurile sunt considerate acțiuni de spionaj cibernetic, scopul fiind de a obține informații strategice.

De altfel, valul de acțiuni a fost declanșat încă din anul 2016, fiind vizate mai multe tari, inclusiv România. Din informațiile publice reiese că au fost cheltuite sute de milioane de euro pentru aceste campanii.

Si instituțiile private au fost afectate anul trecut de asemenea acțiuni,  având loc atacuri de amploare în perioada iunie-august.La acel moment, specialiștii SRI precizau ca hackerii au folosit mai multe instrumente de atac, inclusiv unele din arsenalul Cobalt Strike, care sunt asociate cu „o grupare de infracţionalitate cibernetică de sorginte estică”.

Citeste si Una din cele mai mari bănci, prezentă şi în România, decizie radicală - Se retrage din două țări din Europa de Est

Recent, compania Microsoft anunta ca organizaţii şi instituţii din Europa, inclusiv din România, au fost vizate de atacuri cibernetice, în perspectiva alegerilor europarlamentare.

"Am observat cu toţii atacuri cibernetice şi campanii pentru dezinformare în scrutinul prezidenţial desfăşurat în Franţa în anul 2017, iar liderii europeni au avertizat recent că atacurile vor continua în Europa în 2019. Experţii Microsoft au observat recent acţiuni vizând instituţii democratice din Europa (...). Aceste atacuri nu se limitează la campaniile electorale, ci vizează frecvent institute de analiză şi organizaţii non-profit active în domenii asociate democraţiei, integrităţii electorale şi politicilor publice, entităţi care sunt adesea în contact cu oficiali guvernamentali. Spre exemplu, Microsoft a depistat recent atacuri care au vizat angajaţi ai Consiliului german pentru Relaţii Externe (German Council on Foreign Relations), ai filialelor din Europa ale Institutului Aspen şi ai Fondului german Marshall. Atacurile împotriva acestor organizaţii, pe care le dezvăluim cu permisiunea lor, au vizat 104 conturi online ale unor angajaţi din Belgia, Franţa, Germania, Polonia, România şi Serbia. Centrul Microsoft pentru contracararea riscurilor cibernetice (MSTIC) continuă să investigheze sursele acestor atacuri, dar credem că multe dintre ele provin de la un grup numit Strontium. Atacurile au avut loc în perioada septembrie - decembrie 2018", anunta Microsoft.

Grupul de hackeri "Strontium" este suspectat de legături cu Rusia, care, conform publicaţiei germane Der Standard şi cotidianului american The New York Times, a negat orice implicare în atacuri informatice, potrivit Mediafax.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.